Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, eliberat condiţionat, după ce a executat trei ani şi jumătate de închisoare din pedeapsa de cinci ani şi jumătate, a declarat, luni, la ieşirea din Penitenciarul Vaslui, că judecătoarea care l-a condamnat a venit la el în detenţie şi i-a cerut iertare, susţinând că acest lucru poate fi verificat. De asemenea, Fenechiu a spus că nu se va întoarce în politică şi nici nu va mai face afaceri cu statul. Fenechiu şi-a petrecut ultimele cinci zile de închisoare în permisie, în afara gratiilor. El a revenit în penitenciar cu aproximativ o oră înainte de eliberare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Fenechiu şi-a petrecut ultimele cinci zile de închisoare în permisie, revenind la Penitenciarul Vaslui cu o oră înainte de eliberare

”Doamna judecător Sofica Dumitraşcu mi-a făcut o surpriză incredibilă, venind la mine în detenţie, la Jilava, şi cerându-mi iertare. Este verificabil acest lucru, documentele sunt publice cu siguranţă. Mi-a spus exact aşa: Relu, te rog, iartă-mă, nu am avut ce face, doamna Stanciu ne-a spus că trebuie să fie o decizie luată în unanimitate. Mi-a spus, tot atunci, că a rugat-o pe doamna Stanciu să-i lase în pace măcar pe oamenii nevinovaţi, care sunt condamnaţi alături de mine şi a spus că nu se poate, că aşa trebuie să se întâmple. Dacă trăia, mi-a promis că, cu toate riscurile pe care le are şi le va asuma şi va declara aceste lucruri. Dumnezeu a luat-o dintre noi, dar sunt convins că adevărul va ieşi la iveală, la un moment dat”, a spus Fenechiu. 

El a mai afirmat că cei trei ani şi jumătate petrecuţi în detenţie au trecut greu pentru el, dar ”incredibil de greu pentru familie”.

Fenechiu a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu se va mai întoarce în politică.

”Nu vreau să mai aud de afaceri cu statul român. Vreau să am grijă de familia mea. Voi face afaceri atât timp cât statul îmi va da voie să fac acest lucru. Un om face afaceri dacă este lăsat să şi câştige ceva, dacă statul consideră că tot ceea ce câştig trebuie să-i dau lui, atunci va trebui să găsesc o soluţie, pentru că trebuie să-mi întreţin şi familia”, a continuat Fenechiu. 

Întrebat despre prejudiciul pe care îl are de recuperat statul, Fenechiu a declarat: ”Vedeţi telefonul ăsta (n.r. - arătând telefonul său), să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele, şi dumneavoastră spuneţi că e scump, prost şi vechi, logic îmi cereţi banii înapoi, dar dacă îmi cereţi banii, trebuie să-mi daţi telefonul înapoi sau nu? Transformatoarele nu mai pot fi date înapoi pentru că SISE (n.r. - SISE Electrica) le-a vândut, totul a fost un mare bluf şi există o decizie a unei instanţe în acest sens, marea problemă este că în justiţia din România nu mai există o cale de atac, dar o vom găsi”.

Fenechiu a fost aşteptat la ieşirea din penitenciar de o maşină cu numere de Vaslui.

Tribunalul Vaslui a respins, luni, ca nefondată contestaţia făcută de procurori la decizia Judecătoriei Vaslui, care hotărâse eliberarea condiţionată a lui Relu Fenechiu.

Judecătoria Vaslui a dispus în 29 iunie eliberarea condiţionată a fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, admiţând astfel propunerea Comisiei de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui, care a constatat că Fenechiu îndeplineşte condiţiile de a ieşi din penitenciar anterior executării integrale a pedepsei pe care o avea de executat.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat, pe 9 martie 2017, la cinci ani şi jumătate de închisoare pe fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu pentru mai multe fapte de corupţie, în urma contopirii a două pedepse - una de cinci ani, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, şi una de trei ani şi zece luni, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani. De fapt, magistraţii vasluieni au admis cererea formulată în instanţă de Relu Fenechiu.

Judecătorii au contopit toate pedepsele primite de fostul ministru al Transporturilor atât în ianuarie 2014, în dosarul ”Transformatorul”, cât şi în noiembrie 2016, în speţa în care, în calitate de deputat, ar fi primit 620.000 de euro de la o firmă de software pentru „sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea unor proiecte” derulate de Ministerul Justiţiei şi o societate farmaceutică, cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii. Practic, magistraţii Tribunalului Vaslui au reţinut pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, din dosarul ”Transformatorul”, la care au mai adăugat un spor de şase luni, pedeapsa rezultantă fiind de cinci ani şi jumătate.

Relu Fenechiu a fost condamnat, iniţial, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fostul ministru al Transporturilor a fost găsit vinovat de instanţă pentru că, în perioada 2002-2005, prin firmele sale, ar fi vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.