Un expert contabil a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că, în 2015, a întocmit un raport în care a stabilit o valoare diminuată faţă de cea reală a pachetului de acţiuni deţinute de stat la Institutul de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini. Astfel, creditorul (o societate de transport aerian) a obţinut pachetul de acţiuni cu circa 700.000 de lei, faţă de 19,8 milioane de lei, cât ar fi fost valoarea reală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Antoneta Mîra, expert judiciar contabil, cercetată în stare de arest preventiv în lipsă, pentru participaţie improprie la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operaţiuni comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2015, în contextul derulării unei acţiuni de executare silită, Mîra a întocmit un raport de expertiză contabilă judiciară în care a stabilit o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală a unui pachet de 278.888 acţiuni aparţinând S.C. Institutul de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini S.A., deţinute de Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

"Prin aceste demersuri, inculpata a urmărit obţinerea de către creditor (o societate de transport aerian) a pachetului de acţiuni la o valoare mult diminuată faţă de valoarea comercială reală a acestora", arată DNA.

Ulterior, acest raport de expertiză contabilă judiciară a fost înaintat executorului judecătoresc desemnat cu desfăşurarea procedurii de executare silită care, în 1 octombrie 2015, fără vinovăţie, a fost determinat să adjudece în favoarea creditorului întregul pachet de acţiuni la preţul de 697.220 lei, adică exact la valoarea stabilită de expertul contabil prin raportul de expertiză tehnică şi contabilă.

Valoarea respectivă era una mult diminuată (de circa 28,45 ori) faţă de valoarea comercială reală, în condiţiile în care, în 2 august 2015, valoarea comercială reală a pachetului de acţiuni era de 19.840.000 lei.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului s-a constituit parte civilă în procesul penal, precizează DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 278.888 acţiuni deţinute de către societatea de transport aerian la S.C. Institutul de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini S.A..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.