Poliţia Română a publicat fotografia lui Elan Schwartzenberg pe site-ul instituţiei, la secţiunea persoane urmărite, după ce Tribunalul Bucureşti a emis mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, pe nume omului de afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elan Schwartzenberg apare pe site-ul Poliţiei Române alături de persoane condamnate pentru viol, furturi din buzunare, omoruri sau persoane care au dispărut de la adresele de domiciliu.

"Fapta: Complicitate la dare de mită. În fapt s-a reţinut că în cursul anului 2011, Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe M. A. reprezentantul unei societăţi comerciale, să îi dea lui M. R. S., suma totală de 175.000 euro, pentru a facilita câştigarea în condiţii avantajoase a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a unui campus social în valoare totală de 40.964.030 lei fără TVA", scrie pe site-ul poliţiei.

Poliţiştii arată că Elan Schwarzenberg se sustrage punerii în aplicare a mandatului de arestare preventivă.

Procurorii DNA au cerut instanţei încă din 20 mai să emită un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri este acuzat de complicitate la luare şi la dare de mită după ce ar fi acţionat ca intermediar între omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, cel pentru care a fost emisă autorizaţia de construire a locuinţelor sociale, şi Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cursul anului 2011, Elan Schwartzenberg l-ar fi ajutat pe Avraham Morgenstern, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având că obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian ar fi constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, ar fi facilitat relaţia dintre Mazăre şi Morgenstern, fiind prieten cu amândoi.

Potrivit DNA, societatea offshore respectivă era înmatriculată în Insulele Virgine Britanice şi avea deschise conturi în Liechtenstein.

Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Elan Schwartzenberg, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană, mai susţin procurorii.

"În cauză este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Schwartzenberg Emilian având în vedere că, pe de o parte, din probele cauzei rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa şi, pe de altă parte, că inculpatul s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală", se mai arată în comunicatul DNA.

Tribunalul Bucureşti a emis, în 21 mai, o citaţie pe numele omului de afaceri.

"Schwartzenberg Emilian, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, este chemat în această instanţă, camera 139, în ziua de 09.06.2016, Completul de drepturi şi libertăţi 14 (special), ora 13:00, în calitate de inculpat, în proces cu luarea măsurii arestării preventive propusă de DNA/DIICOT (art.223 NCPP). În caz de neprezentare a părţilor, judecata se va face în lipsa, dacă se solicită în scris acest lucru de către una din părţi", potrivit citaţiei publicate pe portalul instanţelor.

Dosarul este disjuns din cauza în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată alături de fratele sau, senatorul Alexandru Mazăre şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern, pe 1 aprilie, în legătură cu construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Radu Mazăre va fi judecat pentru luare de mită şi trei fapte de fals în declaraţii, senatorul Alexandru Mazăre, fratele fostului primar, pentru complicitate la luare de mită şi trei fapte de fals în declaraţii, iar omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.