Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, precum şi faţă de doi şefi ai biroului de achiziţii al unităţii sanitare şi doi reprezentanţi ai societăţii Gemedica pentru abuz în serviciu şi spălare de bani. Acuzaţiile vizează achiziţionarea de echipamente medicale supraevaluate în valoare de 18.643.437 lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste şase milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Radu Alexandru Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, este acuzat de opt fapte de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

La rândul său, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Floreasca, este acuzat de cinci fapte de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în timp ce Magdalena-Marina Gontariu şi Marian Mihăilă, foşti şefi ai biroului de achiziţii al spitalului sunt acuzaţi de două, respectiv şase fapte de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL este acuzat de opt fapte de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, precum şi de spălarea banilor.

Aceeaşi acuzaţie, de spălare a banilor, îi este adusă şi Andreei Maria Baytar (fostă Bouroşu), împuternicită să facă tranzacţii în numele firmei Gemedica.

"În anul 2013, reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) au încălcat normele şi reglementările în vigoare atât cu privire la iniţierea şi organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziţie publică de echipamente medicale necesare dotării Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, cât şi cu privire la derularea şi executarea acordului cadru şi contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească şi SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziţionate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei", se arată în ordonanţa procurorilor.

Ei susţin că spitalul a fost prejudiciat cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care 1.927.788,21 lei reprezintă diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de SC Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi, iar 4.243.776 lei reprezintă contravaloarea barocamerei, care nu a funcţionat niciodată.

"Concomitent, s-a obţinut un folos necuvenit în favoarea societăţii SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăţi în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate", precizează anchetatorii.

Procurorii susţin că 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin privind înfiinţarea unităţilor de arşi, în urma căruia a fost solicitată achiziţionarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unităţi de îngrijire a arşilor gravi.

"Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu", arată procurorii.

În 25 aprilie 2013, Marina-Magdalena Gontariu a elaborat documentaţia de atribuire, ce conţinea caietul de sarcini cu specificaţii tehnice întocmit de şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi aprobat de managerul spitalului, susţin anchetatorii.

"În cuprinsul acestei documentaţii s-a prevăzut printre altele:
- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori etc.),
- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate", potrivit ordonanţei procurilor.

DNA mai susţine că la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

"În urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni şi o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA", precizează procurorii.

Ei precizează că firma Gemedica a oferit preţuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferenţe de 0,0001 la sută) cu cele estimate de spital.

"Ulterior, au fost încheiate (fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei. Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziţionate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepţia celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 - 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenţii chirurgicale", mai spun anchetatorii.

Spitalul nu a încheiat, până la 29 aprilie 2016 un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arşilor gravi, potrivit DNA.

"Medicamentele şi materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenţii medicale la blocul operator al Unităţii de îngrijire a arşilor gravi au fost trecute în evidenţa Secţiei clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă", precizează procurorii DNA.

Anchetatorii mai spun că barocamera nu este funcţională şi nici instalată, deşi eprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune.

"În perioada 2014-2015, suspecţii Galea Aurel Cătălin şi Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacţii financiare, au disimulat adevărata natură a provenienţei şi a proprietăţii sumelor de 1.895.920 euro şi 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacţii financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deţinute de S.C. Gemedica S.R.L., şi două societăţi de tip off-shore. Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea unor infracţiuni", se mai arată în ordonanţa procurorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.