Fostul secretar general adjunct al Ministerului Mediului Lorant Para a recunoscut două infracţiuni de trafic de influenţă într-un dosar privind atribuirea ilegală a unui contract de 5 milioane de lei unei firme pentru a face lucrări de îndiguire în Tulcea, el fiind astfel de acord cu pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA au anunţat, miercuri, că Lorant Para, la data faptelor secretar general adjunct al Ministerului Mediului şi Pădurilor, a recunoscut săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, Lorant Para a precizat că în luna august 2010 a acceptat promisiunea reprezentantului unei societăţi comerciale, transmisă prin intermediar, ca, în schimbul unei sume de bani, să-şi exercite influenţa pe lângă ministrul Mediului şi conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române, astfel încât societatea respectivă să fie desemnată ca executant al unor lucrări de îndiguire împotriva inundaţiilor, în judeţul Tulcea.

Contractul avea o valoare de 5 milioane de lei, iar în 3 septembrie 2010 Para Lorant a primit de la reprezentantul societăţii comerciale, prin intermediar, suma de 250.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea alocată lucrărilor.

În aceeaşi calitate, Para Lorant a primit de la un funcţionar aflat în subordinea sa servicii de cazare şi masă la un hotel din Mamaia, în perioada 11 iulie – 7 august 2010, în valoare totală de 18.376 lei (achitaţi prin intermediul a două firme) precum şi servicii turistice (cazare, bilete de avion) în perioada 01-05 decembrie 2010 la Viena – Austria, în valoare totală de 4.485 lei (achitaţi printr-o firmă).

”Foloasele respective au fost primite de inculpat în schimbul alocării de fonduri băneşti pentru executarea unor lucrări al căror beneficiar era instituţia condusă de funcţionarul respectiv, dar şi pentru ca acesta din urmă să îşi păstreze funcţia de conducere pe care o avea în instituţia subordonată Ministerului Mediului şi Pădurilor”, anunţă DNA.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Para Lorant. De asemenea, s-a mai dispus poprirea sumei de 68.231 lei, aflată în contul unei unităţi bancare, consemnată de inculpat pe seama şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În prezenţa avocatului, Para Lorant a declarat că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani închisoare cu suspendare.

În plus, inculpatul Para Lorant va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă.

Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

În luna mai, DNA anunţa că fostul funcţionar public este cercetat pentru luare de mită, fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.