Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat oficial, joi, că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, acuzat de opt fapte de luare de mită. Suma totală pe care ar fi primit-o de la firme din domeniul IT este de peste 869.000 de euro. De asemenea, procurorii au stabilit o cauţiune de 500.000 de euro care trebuie depusă în cursul zilei de joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019,  o serie de percheziţii în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Ulterior, în urma audierii în acelaşi dosar penal, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Inculpatul Mîndruţescu Sorin Mihai, director general al filialei din Romania a unei companii multinaţionale din domeniul IT, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale)”, a transmis, joi, DNA.

Sursa citată a precizat că a fost fixată o cauţiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară şi consemnată pe numele său la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective.

Termenul de depunere a cauţiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

”În calitatea menţionată anterior, inculpatul Mîndruţescu Sorin Mihai a pretins şi ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale), pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să pună la dispoziţia acestora oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, astfel ca respectivele societăţi să poată să se înscrie şi să participe la anumite licitaţii publice organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat  - Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)”, se arată în ordonanţa procurorilor.

Potrivit acestora, ofertele de preţ priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, în special licenţele IT necesare instituţiilor publice.

Licitaţiile organizate de companiile  de stat  aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor  proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau  ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software  ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă.

”Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de inculpat”, a mai transmis DNA.

Instituţia precizează că inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, dar şi că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Directorul general al Oracle România Sorin Mîndruţescu, a declarat la ieşirea de la DNA că Oracle nu e parte din acest dosar, considerând că e vorba despre ”o regretabilă neînţelegere”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.