Procurorii DNA au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a fostului deputat Sebastian Ghiţă şi în dosarul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, căruia i-ar fi oferit o casă pentru a sponsoriza echipa de baschet de la bugetul local. Acesta este al treilea dosar în care procurorii DNA au cerut instanţei arestarea preventivă în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, în baza celorlalte două mandate urmând să fie solicitată extrădarea fostului deputat din Serbia, unde a fost prins în urmă cu zece zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost înregistrată pe 21 aprilie şi va fi discutată de judecători pe 9 mai.

Avocatul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Micu, a declarat pentru News.ro că nu cunoaşte motivele acestei noi cereri de arestare pe numele clientului său şi că la ultimul termen de judecată nu s-a ridicat această problemă.

”Este un mister şi pentru mine, ştiu doar că se va judecă pe 9 mai. La ultimul termen nici nu s-a pus problema emiterii unui nou mandat”, a spus Bogdan Micu.

Dacă cererea procurorilor va fi admisă de judecători, acesta ar fi al treilea mandat de arestare preventivă emis în lipsă pe numele fostului deputat PSD, care a fost dat în urmărire în decembrie 2016 şi a fost prins la Belgrad, în noaptea de 13 spre 14 aprilie, fiind atunci arestat în vederea extrădării.

În iulie 2015, DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu sub acuzaţiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în suma de 1.500.000 lei.

Pentru alocarea acelei finanţări, Iulian Bădescu ar fi  pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Ministerul Justiţiei pregăteşte actele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă, după ce a primit, săptămâna trecută, de la instanţele care au emis mandatele de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat deciziile privind îndeplinirea condiţiilor pentru solicitarea extrădării din Serbia.

Sebastian Ghiţă are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, în 10 ianuarie, de instanţa supremă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Fostul deputat a fost dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Sebastian Ghiţă mai are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă de Curtea de Apel Ploieşti, în dosarul în care este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, respectiv pentru că ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii firmelor Teamnet Internaţional şi Asesoft International sume de bani pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare de servicii IT.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal în alte trei dosare de corupţie: dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012; dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în care sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma; dosarul care vizează contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale Teamnet International şi Asesoft International. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.