DNA anunţă, luni, trimiterea în judecată a 27 de persoane, 13 lucrători vamali şi 14 agenţi ai poliţiei de frontieră, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA din Iaşi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a 27 de persoane, 13 lucrători vamali şi 14 agenţi ai poliţiei de frontieră care la data faptelor îşi desfăşurau activitatea în  birourile vamale şi punctele de frontieră din localităţile Albiţa, Oancea, Sculeni, Stânca-Costeşti, Iaşi şi Borş, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

”În perioada 01 iulie 2021 – 12 septembrie 2022, inculpaţii, în calitate de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins şi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 250 euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers. În schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, inculpaţii şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor şi/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţeni extra-comunitari”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Aceştia anunţă că în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

”Anterior, la data de 27 februarie 2023, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, la data faptei  lucrător vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi – Biroul Vamal de Frontieră Oancea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, au mai precizat procurorii.

Potrivit acestora, activităţile au fost desfăşurate în cadrul unei acţiuni în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (agenţie a Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). De asemenea, procurorii anticorupţie au mai beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a IGPR - Direcţia de Operaţiuni Speciale.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.