Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane acuzate într-un dosar de evaziune fiscal cu prejudiciu estimat la peste 19 milioane de lei. Suspecţii ar fi cumpărat de pe piaţa neagră medicamente din programele naţionale, subvenţionate în proporţie de 100%, pe care le-ar fi vândut pe piaţa intracomunitară, beneficiind de scutiri de TVA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, miercuri trimiterea în judecată a 13 persoane pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la aceste infracţiuni.

POtrivit procurorilor, în perioada 2010-2011, inculpata Pănescu Iuliana-Daniela împreună cu inculpatul Ştefan Dan-Valentin, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi (administratori sau persoane care controlau în fapt activitatea unor societăţi partenere), au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le conduceau achiziţii fictive de medicamente.

”Aceste produse (din categoria celor destinate afecţiunilor cardiace, infecţiei HIV/SIDA şi celor onco - hematologice, şi care fac obiectul unor programe naţionale finanţate de la bugetul de stat, subvenţionate în procent de 100%) erau procurate de pe piaţa neagră din România şi exportate ulterior în spaţiul intracomunitar, inculpaţii beneficiind în acest mod nelegal de scutiri de taxe. Acţionând în această modalitate, inculpaţii au cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 19.070.230 lei, din care 6.870.203 lei TVA dedus ilegal şi 12.200.027 lei impozit pe profit nedeclarat”, anunţă DNA.

Totodată, pentru a da o aparenţă de legalitate achiziţiilor înregistrate, a fost creat un circuit financiar menit să asigure produsul infracţional şi să spele sumele de bani provenite din evaziunea fiscală.

Astfel, pentru a fi ascunsă originea ilicită a fondurilor, sumele de bani obţinute în maniera de mai sus au fost rulate prin conturile societăţilor controlate de inculpaţi, de unde, ulterior, suma totală de 58.745.965,90 lei a fost retrasă de aceştia direct, în numerar, sau prin intermediul ATM-urilor.

Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 19.070.230 lei.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile şi conturi bancare ce aparţin inculpaţilor Ştefan Dan-Valentin, Pănescu Daniela – Iuliana, Dima Nicuşor-Sorin şi Alecu Cristian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.