Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, Ovidiu Benea, este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fiind acuzat că a favorizat o firmă să câştige licitaţia pentru modernizarea sediului OCPI, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile prevăzute în caietul de sarcini, iar după atribuirea contractului ar fi decontat lucrări în avans şi ar fi încheiat ilegal acte adiţionale, prejudiciul calculat de anchetatori depăşind două milioane de lei. Procurorii l-au pus pe Benea sub control judiciar şi au dispus sechestru asupra a zece imobile ale acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, Ovidiu Benea, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grav.

Şeful OCPI Călăraşi este acuzat că, în perioada 2009-2015, a favorizat o firmă să câştige licitaţia pentru proiectul ”Modernizare şi extindere la construcţia existentă pentru sediul OCPI Călăraşi”. Licitaţia a avut ca finalitate încheierea, în 17 august 2009, a contractului ce privea modernizarea sediului OCPI Călăraşi, deşi societate respectivă nu îndeplinea condiţiile prevăzute în caietul de sarcini.

La două luni de la încheierea contractului, în 28 octombrie 2009, Benea ”a achitat aceleiaşi societăţi un avans de 595.000 lei cu TVA în lipsa unei baze legale şi în scopul creării de foloase materiale necuvenite pentru firma privată”, precizează DNA.

Pocurorii susţin că în 17 noiembrie 2009, şeful OCPI Călăraşi a încheiat cu aceeaşi societate comercială un act adiţional prin care s-au contractat lucrări suplimentare, în lipsa unei proceduri legale de atribuire şi a unei solicitări a OCPI Călăraşi.

”Acest lucru s-a realizat în condiţiile în care, în actele aferente procedurii de atribuire a contractului iniţial, se menţiona clar că autoritatea contractantă nu trebuia să plătească lucrări suplimentare, riscul aparţinând exclusiv ofertantului, iar lucrările suplimentare ce nu erau prevăzute în documentaţia tehnică iniţială se puteau efectua doar la solicitarea autorităţii contractante”, arată DNA.

Procurorii au calculat că Ovidiu Benea a creat OCPI Călăraşi un prejudiciu în valoare de 2.175.497 lei, reprezentând suma achitată ca avans şi plăţile nelegale făcute în baza actului adiţional, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum în favoarea firmei respective.

Pe perioada controlului judiciar, Benea nu are voie să exercite funcţia de director al OCPI Călăraşi şi nici să comunice nu martorii din dosar.
Procurorii au dispus sechestru asigurător asupra a 10 imobile aflate în proprietatea lui Ovidiu Benea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.