Directorul general al Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, David Ciceo, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit un imobil de 690.000 de lei pentru ca o firmă să realizeze lucrări nelegale la aeroport, finanţate din bani publici, în condiţiile în care un contract încheiat în acest sens se finalizase. Alături de Ciceo, în acest dosar a fost trimis în judecată şi omul de afaceri Ioan Bene, căruia îi aparţinea firma care a executat lucrările respective, el fiind condamnat la închisoare în dosarul fostului şef al CJ Cluj Horea Uioreanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a lui David Ioan Ciceo, director general al Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, pentru luare de mită, şi a lui Ioan Bene, administrator al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită. 

Procurorii arată că la Consiliul Judeţean Cluj şi Regia Autonomă a Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj a fost început în anul 2011 un proiect ce avea ca obiect realizarea investiţiei ”Pistă de decolare - aterizare de 3.500 metri şi suprafeţe de mişcare aferente”. Proiectul viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord - Vest a ţării.

”Având în vedere că investiţia vizată presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investiţii a fost divizat în trei etape distincte, prin aceasta urmărindu-se atât asigurarea unei reale finanţări, cât şi posibilitatea obiectivă de realizare a construcţiilor ce urmau a fi făcute. În 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitaţie publică, între Regia Autonomă - Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor, şi o asociere de firme din care făcea parte şi cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuţie lucrări având ca obiect, executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente”, arată anchetatorii.

După finalizarea lucrărilor, ”pe fondul cointeresării materiale a lui David Ciceo şi a altei persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Ioan Bene a convenit cu aceştia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014”, mai spun procurorii.

”Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor. În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj-Napoca, presupus achiziţionat de părinţii săi cu suma de 690.000 lei şi care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă şi materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparţinând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă”, precizează DNA.

În schimbul acestor foloase, David Ciceo, în exercitarea prerogativelor şi atribuţiilor funcţiei sale, a direcţionat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, în vederea asigurării confiscării speciale. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Cluj, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză. 

David Ciceo este director general al Aeroportului Internaţional Cluj din 1995.

Omul de afaceri Ioan Bene a fost condamnat, în mai 2016, la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj Horea Uioreanu este acuzat de fapte de corupţia. Uioreanu a fost condamnat în acest caz la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. Decizia nu a fost însă definitivă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.