Directorul economic din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Stoica, şi şefa Serviciului Financiar Contabilitate, Elena Oancea, alături de fosta şefă a Serviciului Administrativ, Ana Kraus, au fost trimişi în judecată, vineri, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu. Cei trei sunt acuzaţi că au încheiat proceduri de achiziţii la preţuri supraevaluate, cu firme preferate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA au anunţat, vineri, că au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Anei Kraus, fost şef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi uz de fals, toate în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot pentru abuz în serviciu, Ioan Stoica, directorul economic al Consiliului Judeţean Sibiu şi persoana desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul instituţiei şi Elena Oancea, şef Serviciu Financiar Contabilitate.

În plus, procurorii au trimis în judecată doii oameni de afaceri din oraş.

În rechizitoriu, procurorii precizează că, în perioada 2012-2015, Ana Kraus Ana şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin încălcarea dispoziţiilor legale privind atribuirea unor contracte (privind servicii de reparaţii şi întreţinere auto, servicii de monitorizare foto/video, achiziţii produse consumabile etc.) către societăţile administrate de inculpaţii Buciuman Emil Călin, Micu Radu Constantin şi o altă persoană.

”Într-unul dintre cazuri, diferenţa dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Judeţean Sibiu şi valoarea de achiziţie a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societăţii calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%. În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condiţiile în care cunoştea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 – 2014, cu ocazia derulării relaţiilor comerciale cu societatea administrată de Buciuman Emil Călin, inculpata Kraus Ana a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale”, anunţă procurorii DNA.

Potrivit acestora, în perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpaţii Stoica Ioan şi Oancea Elena Cornelia.

”Prin aceste demersuri a fost produs Consiliului Judeţean Sibiu un prejudiciu de 487.296 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru agenţii economici. În perioada 2011-2014, în calitate de şef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea Consiliul Judeţean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziţie publică, cu societăţi comerciale, în condiţiile în care administratori erau persoane din familia sa”, mai spun procurorii.

În acest context, inculpata a făcut şi demersurile necesare decontării unui număr de 88 facturi fiscale în valoare totală de 466.531 lei, sumă ce constituie un folos patrimonial pentru sine şi rudele sale.

În perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Micu Radu Constantin, în calitate de director al unei societăţi comerciale, a împrumutat de la firma pe care o reprezenta, cu încălcarea prevederilor legale, suma de 156.000 lei.

Consiliul judeţean Sibiu s-a constituit parte civilă, iar procurorii au dispus  măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Kraus Ana, Micu Radu Constantin, Buciuman Emil Călin şi Stoica Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.