Directoarea Casei Judeţene de Pensii Suceava, Maria Camelia Chitul, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care este urmărită penal sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Chitul este acuzată că a pretins şi a primit de la o persoană 4.000 de lei, sub pretextul unei “contribuţii pentru partid”, pentru a o menţine în funcţia pe care o avea la Casa de Pensii, ulterior cerându-i acesteia subiectele pentru un concurs organizat în instituţie pentru a i le da unui ”candidat agreat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au sesizat instanţa de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a Mariei Camelia Chitul, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, urmărită penal sub control judiciar, pentru trafic de influenţă şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ambele în formă continuată, potrivit unui comunicat publicat joi de DNA.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei se arată că ”în perioada 16.05.2016 - 27.10.2016, în contextul organizării alegerilor locale şi parlamentare, inculpata Chitul Maria Camelia, în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, a pretins şi primit de la o persoană (martor în cauză) aflată în subordinea sa, sub pretextul unei «contribuţii pentru partid», suma totală de 4.000 lei”.

În schimbul banilor, Chitul i-a promis martorului că îl va menţine şi pe viitor în funcţia pe care o avea la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, ea invocând că are influenţă asupra conducerii Casei Naţionale de Pensii, susţin anchetatorii.

”În lunile noiembrie 2016 şi ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava, inculpata Chitul Maria Camelia i-a solicitat aceluiaşi martor ca, în virtutea calităţii sale de preşedinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziţie subiectele propuse pentru susţinerea concursului, precum şi răspunsurile corecte, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord”, se mai arată în comunicatul DNA.

Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii a cerut subiectele pentru a i le da unui ”candidat agreat” înaintea susţinerii examenului, ulterior acesta câştigând postul.

”În prezenţa apărătorului ales, inculpata Chitul Maria Camelia a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: un an şi 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a deţine funcţia de director la nivelul caselor judeţene de pensii”, se mai arată în comunicatul DNA.

De asemenea, anchetatorii mai menţionează că Maria Camelia Chitul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată, pe parcursul termenului de supraveghere.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe Maria Camelia Chitul, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Suceava, cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză, precum şi confiscarea de la inculpată a sumei de 4.000 lei, reprezentând obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Maria Camelia Chitul, a fost pusă sub control judiciar de către procurorii DNA în 31 ianuarie, în urma percheziţiilor făcute într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2016-2017. Chitul este acuzată că a pretins şi a primit de la o persoană 4.000 de lei, sub pretextul unei “contribuţii pentru partid”, pentru a o menţine în funcţia pe care o avea la Casa de Pensii Suceava.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.