Un număr de 28 de cauze privind traficul de migranţi au fost soluţionate anul trecut, dintr-un total de 168 de dosare, din care 95 nou înregistrate, arată raportul de bilanţ al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru 2017. În 2016, au fost soluţionate 28 de dosare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului, în 2017, din cele 168 de cauze de soluţionate privind traficul de migranţi, din care 95 de cauze nou înregistrate, au fost soluţionate 28, la fel ca în 2016.

Dintre acestea, au fost rezolvate prin rechizitoriu şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei opt cauze, faţă de trei cauze în anul 2016 (creştere cu 166,67 la sută). În aceste cauze, 53 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, faţă de 15 inculpaţi trimişi în judecată în 2016 (creştere cu 253,33 la sută),  dintre care 34 de arestaţi preventiv trimişi în judecată, faţă de 13 inculpaţi arestaţi preventiv în anul 2016 (creştere cu 161,54 la sută).

„În continuare, o pondere semnificativă în cadrul grupurilor de criminalitate organizată o reprezintă grupurile specializate în traficul de persoane şi traficul de minori, în special în scopul exploatării sexuale, mai rar prin muncă forţată, cu ţări de destinaţie în vestul Europei, nefiind însă deloc de neglijat grupurile ce au ca principal scop comiterea de infracţiuni contra patrimoniului, traficul de migranţi, contrabanda cu produse din tutun”, se arată în raport.

Procurorii DIICOT spun că unele grupuri de criminalitate organizată au un nivel de specializare ridicat, membrii au sarcini stricte şi nivel de expertiză pe domenii, în timp ce altele au o structură simplă.

„De regulă, grupurile infracţionale organizate care acţionează transfrontalier au o mare capacitate de adaptare a modului lor de operare, fiind caracterizate de mobilitate crescută şi putând să acţioneze simultan la nivelul mai multor ţări deodată”, mai scriu procurorii în raport

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.