Deputatul PNL Mircea Roşca scapă definitiv de dosarul penal în care fusese condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, condamnarea fiind apoi anulată pe motiv că nu a fost pronunţată de un complet specializat în judecarea faptelor de corupţie. După ani în care dosarul a fost mutat de la o instanţă la alta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, luni, încetarea procesului. În acelaşi dosar scapă de acuzaţii mai mulţi şefi ai unor instituţii publice din Prahova, mulţi dintre ei fiind oameni politici care deţin în continuare funcţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, printr-o  sentinţă pronunţată luni, încetarea procesului în care deputatul PNL Mircea Roşca, fost preşedinte al PNL Prahova, fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de vărul său şi de mai multe persoane care au deţinut sau încă deţin funcţii în mai multe instituţii publice.

Faptele de care inculpaţii erau acuzaţi s-au prescris, decizia de încetare a procesului fiind definitivă.

La un moment dat, Roşca a fost condamnat pentru trafic de influenţă, el primind o pedeapsă de trei ani cu suspendare. Sentinţa însă a fost anulată pe motiv că a fost dată de un complet care nu era specializat în judecarea faptelor de corupţie.

A urmat reluarea procesului de la zero, dosarul fiind mutat de la o instanţă la alta şi primind numeroase termene pe motive de procedură, până când faptele s-au prescris.

Între timp, Roşca, fost deputat în legislatura 2012-2016, a candidat din nou pe un loc eligibil pe lista PNL Prahova şi a primit un nou mandat de parlamentar în urma alegerilor din 2020. El este în continuare unul dintre membrii cu influenţă în organizaţia PNL Prahova.

Roşca este unul dintre inculpaţii care au beneficiat de pe urma faptului că CCR a admis, în iulie 2019, sesizarea lui Florin Iordache,  în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor, privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”În cursul anului 2011, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, inculpatul Roşca Mircea a pretins de la un denunţător - administrator de firmă, suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al organizaţiei locale Azuga, judeţul Prahova – inculpatul Popescu Gabriel Stelian şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei oraşului Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului, sumă din care a primit efectiv - prin intermediul inculpatului Popescu Gabriel Stelian – 5.000 euro, iar 11.000 euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean”, transmitea DNA la momentul trimiterii în judecată a dosarului.

Procurorii l-au mai acuzat pe Mircea Roşca de faptul că, între anii 2011– 2014, a primit de la inculpatul Rotilă Adrian (vărul său primar) bani şi alte foloase (construcţii în valoare de 35.418, 39 lei, folosinţa auto marca Audi A8 - contravaloare rate leasing plătite în sumă de 115.299 lei şi alte bunuri în valoare de 403.248,29 lei), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale şi centrale şi la nivel politic (consilier judeţean, vicepreşedinte/preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, director la S.C. Hidro Prahova S.A. – Sucursala Sinaia, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Prahova, deputat în Parlamentul României), în vederea atribuirii către societăţile deţinute de acesta - S.C. ADLIV TERMO S.R.L. Comarnic şi S.C. STANEVIP S.R.L. Comarnic - a unor contracte de achiziţii publice.

Împreună cu Mircea Roşca au scăpat de acuzaţii Strâmbeanu Adrian – fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Semcu Adrian Emanuil – fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, David Simona – director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Savu Cristiana – director economic la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia, Fâcă Mihail – fost administrator public al judeţului Prahova, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.