Decanul Facultăţii de Teologie din Constanţa, Moise Bogdan, a fost trimis în judecată, în stare de libertate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fals intelectual şi complicitate la instigare la abuz în serviciu. El este acuzat că a ajutat un lector universitar să ocupe postul prin concurs, deşi acesta ar fi falsificat documente şi nu întrunea condiţiile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Moise Bogdan, decan al Facultăţii de Teologie din Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Totodată, procurorii anunţă că  au transmis instanţei acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Chiriluţă Bogdan-Florin, cercetat sub control judiciar pentru fals în declaraţii în formă continuată, uz de fals  şi instigare la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, Chiriluţă Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de şase declaraţii pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal.

Ulterior, conducerea Universităţii ”Ovidius” Constanţa, i-a acordat titlurile de lector, respectiv conferenţiar universitar şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 – iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei.

În acelaşi context, în cursul lunii aprilie 2017, Chiriluţă Bogdan-Florin a prezentat Comisiei de verificare a activităţii ştiinţifice şi de cercetare a candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferenţiar şi profesor în cadrul Universităţii ”Ovidius” din Constanţa, în fotocopie, o revistă, susţinând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate.

”În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie iniţiativă, un exemplar al aceleiaşi reviste fotocopiate, în care şi de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său”, anunţă DNA.

Procurorii afirmă că, ”în demersurile sale infracţionale, în anul 2013, Chiriluţă Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul Moise Bogdan, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa”.

”Concret, Moise Bogdan având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin îndeplineşte condiţiile respective”, mai spun procurorii.

Universitatea Ovidius Constanţa s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 118.570 lei, prejudiciu care a fost achitat în întregime de Chiriluţă Bogdan-Florin.

În prezenţa avocatului, Chiriluţă Bogdan-Florin a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 3 luni de închisoare cu suspendare.

De asemenea, Chiriluţă Bogdan-Florin va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă cuprinsă între 60 şi 120 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă.

Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Constanţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.