Decanul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii ”Ovidius” din Constanţa, Bogdan Moise, a fost achitat, miercuri, de Curtea de Apel Constanţa pentru fals intelectual, decizia instanţei fiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Curtea de Apel Constanţa a decis, miercuri, să respingă ca nefondat apelul formulat de DNA Constanţa la decizia Tribunalului Constanţa din noiembrie 2018 prin care decanul Facultăţii de Teologie, Bogdan Moise, era achitat. Instanţa a mai decis ca Bogdan Moise să achite suma de 600 de lei reprezentând cheltuili judiciare către stat.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă. 
 
Tribunalul Constanţa hotărâse, în 20 noiembrie 2018, achitarea lui Bogdan Moise pentru fals intelectual, instanţa considerând că “fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăţie cerută de lege”. Magistraţii au mai decis schimbarea încadrării juridice, din infracţiunile reţinute prin rechizitoriu, fals intelectual şi complicitate la instigare la abuz în serviciu, într-o singură infracţiune, cea de fals intelectual.
 
Procurorii DNA Constanţa au dispus, în octombrie 2017, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bogdan Moise, decan al Facultăţii de Teologie din Constanţa, pentru complicitate la instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.
 
Totodată, procurorii anunţau că au transmis instanţei acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Bogdan-Florin Chiriluţă, cercetat sub control judiciar pentru fals în declaraţii în formă continuată, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu.
 
Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, Bogdan-Florin Chiriluţă, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Facultatea de Teologie, a întocmit în fals şase declaraţii pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal.
 
Ulterior, conducerea Universităţii ”Ovidius” Constanţa i-a acordat titlurile de lector, respectiv conferenţiar universitar şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 - iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei.
 
În acelaşi context, în cursul lunii aprilie 2017, Bogdan-Florin Chiriluţă a prezentat Comisiei de verificare a activităţii ştiinţifice şi de cercetare a candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferenţiar şi profesor în cadrul Universităţii ”Ovidius” din Constanţa, în fotocopie, o revistă, susţinând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate.
 
Procurorii au considerat că, în anul 2013, Bogdan-Florin Chiriluţă a beneficiat de ajutorul lui Bogdan Moise, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii "Ovidius" Constanţa. Astfel, Bogdan Moise, având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că Bogdan-Florin Chiriluţă îndeplineşte condiţiile respective, au mai spus procurorii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.