Datele unor persoane cu handicap, aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sectorul 5 au fost folosite pentru a fi întocmite listele electorale cu numărul minim de susţinători pentru candidatura lui Marian Vanghelie la Primăria Sectorului 5, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Funcţionari din Primăria Sectorului 5 ar fi constituit, în mod fraudulos, baze de date cu persoanele aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru acordarea certificatelor cu grad de handicap, susţin aceleaşi surse.

Datele ar fi fost folosite ulterior pentru a fi întocmite listele electorale cu numărul minim de susţinători pentru înscrierea lui Marian Vanghelie în procesul electoral.

Sursele judiciare au mai declarat, pentru News.ro, că funcţionari din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sectorului 5 au pretins şi primit  sume de bani, de ordinul a câteva sute de lei, pentru eliberarea certificatelor de handicap, prelungirea acestora sau preschimbarea gradului de handicap, parte dintre solicitanţi neîndeplinind condiţiile pentru acordarea/eliberarea certificatelor de handicap.

Astfel, în schimbul avantajelor materiale primite de la diferiţi solicitanţi, funcţionarii ar fi eliberat certificate de handicap, ar fi prelungit valabilitatea acestora sau ar fi procedat la preschimbarea gradului de handicap, fără a fi îndeplinite condiţiile legale de către beneficiari, asigurându-le acestora din urmă un folos necuvenit, constând în cuantumul pensiei de handicap acordată/ modificată.

În acest mod, funcţionarii respectivi ar fi creat o adevărată bază de date (cu nume, prenume, CNP, adresa de domiciliu) privind pe unii locuitori ai Sectorului 5, menţionează sursele citate.

În plus, există suspiciunea că o parte dintre semnăturile de pe listele de susţinători ai lui Marian Vanghelie sunt false.

Funcţionari din Primăria Sectorului 5 s-ar fi folosit, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, de care au luat cunoştinţă în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, respectiv datele personale ale unor persoane fizice, au permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi au falsificat o parte din semnăturile executate pe aceste liste de strângere a semnăturilor, în scopul de a aduna numărul de semnături minime solicitat de legea electorală, mai arată sursele citate.

Bazele de date ar mai fi fost folosite şi pentru organizarea unor evenimente cu caracter politic, ocazie cu care mai mulţi cetăţeni ai sectorului 5 ar fi fost recompensaţi cu excursii, mese la restaurant, cadouri, telefoane mobile, potrivit aceloraşi surse.

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, printre care şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în legătură cu falsificarea listelor electorale, comise în cursul anului 2016", se arată într-un comunicat al DNA.

Anchetatorii au efectuat şase percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dintre care două la sediile unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii beneficiază de sprijin din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, se mai arată în comunicatul DNA. 

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au vizat şi Primăria Sectorului 5, precum şi la un punct de informare al Primăriei. Aceleaşi surse au arătat că percheziţii au avut loc şi la sediul Partidului Dreptăţii Sociale, condus de Marian Vanghelie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.