Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, referindu-se la modificarea Codurilor penale prin OUG, că va fi făcută o analiză la minister şi că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă. El a ţinut să precizeze că în niciuna dintre cele două şedinţe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
CITEȘTE ȘI Tudorel Toader, despre modificarea Codurilor penale prin OUG: Iei o soluţie declarată constituţională, o transpui în lege; în niciuna dintre cele două şedinţe la care am participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere

"A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Dăncilă.

Întrebată de ce a fost nevoie de OUG şi nu s-a recurs la soluţia unui proiect de lege, premierul a explicat că s-a luat în calcul această variantă din cauză că alte legi au fost contestate şi a durat foarte mult până cînd au intrat în vigoare.

 “Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, au fost trimise la Curtea Constituţională, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte adoptarea acestor legi, termenul a fost cu mult depăşit. Am vorbit despre această oportunitate”  a răspuns premierul. 

Viorica Dăncilă a precizat că se ia în calcul adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să aibă în vedere atât Codul Penal cât şi Codul de Procedură Penală şi s-a decis „ca pe ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da OUG”. 

„Ştiţi foarte bine că atunci când Curtea Constituţională declară un articol, o lege, constituţională, ea este obligatorie pentru toată lumea, deci pornind de la acest considerent am avut această discuţie”, a explicat Dăncilă.

"Referitor la articolele declarate neconstituţonale din Codul Penal şi Codul de Porcedurtă penală, vor fi retrimise Parlamentului", a spus Dăncilă. 

Primul ministru a spus că nu poate preciza un termen la care ar urma să fie adoptată OUG. 

„Nu pot să spun, pentru că nu s-a vorbit de termen”, a precizat ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.