Reprezentantul societăţii civile în Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), Victor Alistar, susţine că nu ar trebui scoase din context anumite fraze care ar putea deranja, referindu-se la discursurile de la mitingul PSD, ci aceste discursuri ar trebui analizate per ansamblul lor, întrucât s-a cerut o justiţie independentă, dreaptă şi echilibrată folosindu-se, doar pe alocuri, în mod subiectiv, limbaj licenţios. Alistar a invocat şi problema protocoalelor, pe care a legat-o de presupusele abuzuri despre care au vorbit politicienii, lucru care i-a deranjat pe unii membri CSM. Astfel, procurorul general Augustin Lazăr i-a cerut să nu mai facă politică în cadrul Consiliului şi i-a solicitat să aibă răbdare ca instituţiile competente să dea o soluţie în privinţa lor. Lazăr a mai spus, referindu-se la mitingul PSD „împotriva abuzurilor” că nu a mai văzut niciodată ca o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un inamic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Care a fost per total discursul incriminat? Nu putem scoate din context o propopoziţie fără să observăm că s-a cerut o justiţie independentă, neafectată de protocoale, că s-a solicitat o justiţie dreaptă şi echilibrată. E adevărat că acolo unde au fost interpretate subiectiv presupuse abuzuri au fost folosite licenţe de limbaj, (...) dar este chemat consiliul să critice acest lucru sau să analizeze discursul per ansamblu? Trebuie să avem un echilibru. Eu cred că până nu lămurim povestea cu contextul discursului, nu doar propoziţia care ne deranjează, să nu ne grăbim să ne antepronunţăm pe o chestiune generică. S-ar impune cel puţin o amânare”, a declarat în cadrul şedinţei de plen a CSM Victor Alistar.

Invocarea protocoalelor în contextul afectării justiţiei prin unele discursuri politice i-a deranjat pe unii membri ai CSM. Astfel, procurorul general Augustin Lazăr i-a cerut lui Alistar să nu mai facă politică în cadrul Consiliului şi să nu mai facă referire la protocoalele secrete înainte ca instituţiile competente să se pronunţe asupra lor.

"Despre protocoale? Sunt proceduri în curs, eu zic că chiar şi un membru CSM trebuie să aibă răbdare să se dea o soluţie. După ce aceste soluţii se vor da, vom vedea ce se face în continuare. Îndemn la decenţă şi să nu facem politică în cadrul CSM. Îl aud pe domnul Alistar că abate tot timpul către Parlament. Aici suntem jurişiti, trebuie să punem probleme juridice. Faceţi trimitere la Parlament fără să vă gândiţi că este o procedură în curs. Faceţi politică!”, a spus Lazăr.

Procurorul general a comentat şi mitingul PSD organizat la începutul lunii iunie, spunând că nu a mai văzut să fie convocată o adunare publică pentru a identifica justiţia cu un inamic.

"Nu am mai văzut niciodată o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai văzut o ameninţare a distrugerii acestui presupus inamic. CSM, în calitate de garant, dă un semnal magistraţilor că sunt sub o cupolă protectoare. Lucrurile sunt simple”, a explicat Augustin Lazăr.

La rândul său, preşedintele Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, i-a reproşat reprezentantului soceităţii civile, Victor Alistar, că asociază tot timpul protocoalele încheiate cu serviciile secrete cu atacurile la adresa justiţiei, caracterizând asta drept o diversiune.

"Sunt de acord că trebuie echilibru din toate părţile, iar ICCJ a tras un semnal de alarmă din acest punct de vedere. (...) Dar constat o mică diversiune în discursul dumneavoastră: întotdeauna asocaţi protocoalele cu atacurile la adresa justiţiei. În cadrul CSM s-a solicitat desecretizarea protocoalelor şi cunoaşteţi că există anumite proceduri. Din păcate, procedura nu a decurs firesc. Aspecte privind protocoalele au fost invocate în dosare penale, judecătorii acordă termene şi fac verificări, aspecte privind incidenţa protocoalelor se invocă în cauze disciplinare, sunt invocate şi în cauze de contencios administrativ. Cred că până nu se pronunţă instanţele ar trebui să fim mai rezervaţi în calitate de magistraţi cu privire la efecte”, a precizat Tarcea.

Judecătorul Andrei Bălan a spus că prin discursurile membrilor partidului de la putere s-a aruncat un blam asupra justiţiei şi s-a arătat neîncrezător în faptul că ar putea fi „"eparat” răul făcut prin decizia pe care o va da CSM.

"Sute de mii de oameni au fost chemaţi într-un loc pentru o manifestare. Câteva ore li s-a spus încontinuu că justiţia sau parte din justiţie este inamic, că trebuie să iradicăm acest rău deja constatat, nu ştiu cum. A fost aruncat un blam asupra întregii justiţiei. A fost difuzat şi internaţional. Nu ştiu cum am putea, chiar şi prin această hotărâre, să reparăm acest rău. Nu numai atât. Acest discurs a continuat, aducându-se chiar şi ameninţări punctuale la adresa unor magistraţi la nişte televiziuni de către aceleaşi persoane sau alte persoane din zona politică. Nu a fost un eveniment dintr-un târg, s-a întâmplat în centrul Bucureştiului, lângă Guvern”, a explicat judecătorul.

El a mai spus că CSM ar fi trebuit să ia măsuri mai devreme şi că, deşi unii spun că poate Consiliul intervine prea des în apărarea independenţei justiţiei, nu numărul de apărări ar trebui să trezească îngrijorări, ci numărul mare de atacuri.

"De fiecare dată când este atacată justiţia, trebuie să intervenim. S-a spus că am interveni prea des. Eu cred că nu. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze nu este numărul mare de apărări, ci numărul mare de atacuri. S-a ajuns la o limită la care ar trebui să ne apărăm foarte puternic”, a mai spus Bălan.

Consiliul Superior al Magistraturii a discutat în şedinţa de miercuri o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar, după ce peste o mie de magistraţi au sesizat Consiliul, invocând atacurile la adresa justiţiei din discursurile de la mitingul PSD, precum şi declaraţiile lui Liviu Dragnea, care spunea, referindu-se la plângerea formulată de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că speră ca niciun procuror "să nu rişte atât de mult" să dea curs acestei "demenţe”, afirmând că "foarte mulţi procurori riscă să plătească greu". Solicitarea a fost inclusă pe ordinea de zi a CSM din 14 iunie, dar discutarea ei a fost amânată la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că este o problemă foarte importantă, care nu trebuie discutată "la foc automat", ci trebuie pregătită în prealabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.