Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că la putere se instalează o "sectă a securităţii naţionale care devine stăpâna pârghiilor statului” condusă de şefii instituţiilor de forţă, care au informaţia şi cătuşele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii CSM au luat act de raportul Inspecţiei Judiciare şi au transmis că afirmaţiile făcute de Traian Băsescu în timpul unei emisiuni difuzate de România TV pe 17 aprilie 2016 şi reluate, a doua zi, pe pagina sa de Facebook aduc atingere independenţei justiţiei.

"Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare şi sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, independenţei şi prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată în comunicatul CSM.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Reprezentanţii CSM arată că au sesizat şi CNA pentru verificări legate de o eventuală încălcare a legislaţiei audiovizuale prin aceste afirmaţii făcute la un post de televiziune.

"Prin afirmaţiile menţionate s-a creat o impresie publică defavorabilă privind activitatea justiţiei şi a procurorilor DNA, inducându-se ideea că aceasta se desfăşoară cu încălcarea dispoziţiilor legale. S-a afirmat că justiţia şi procurorii acţionează la comanda unor grupuri de interese în componenţa cărora se regăsesc inclusiv reprezentanţi ai sistemului judiciar, urmărindu-se discreditarea Parlamentului şi distrugerea unor instituţii politice", se mai arată în comunicatul CSM.

Traian Băsescu a vorbit la România TV despre marile dosare de corupţie şi a spus că acestea ar fi fost instrumentate la comandă de anumite grupuri de interese.

Fostul preşedinte a scris şi pe Facebook despre o aşa numită "sectă a securităţii naţionale”, interesată să acapareze prin forţă decizia politică.

"În paralel cu o necesară luptă împotriva corupţiei, în România se desfăşoară o formidabilă luptă a şefilor instituţiilor de forţă ale statului, toţi numiţi, toţi bugetari, pentru acapararea puterii în detrimentul instituţiilor politice legitim alese. Avantajul numiţilor este acela că ei au informaţia şi cătuşele şi îşi permit aplicarea discreţionară şi selectivă a legii, în timp ce aleşii au ca singură armă cuvântul, dar, pentru mulţi, şi dezavantajul propriilor fapte determinate de modul cum au fost finanţate, până în 2014 inclusiv, campaniile electorale”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Fostul preşedinte a afirmat că aşa-numita "sectă a securităţii naţionale” este susţinută de acoperiţii din presă.

"Mai mult, asaltul asupra Parlamentului cu solicitări frecvente de arestare a parlamentarilor în baza unor denunţuri pentru fapte presupus a fi săv\rşite cu trei, patru, cinci, şase... zece ani în urmă (atenţie, nu vorbesc de anchetarea lor, care trebuie făcută, ci de arestarea preventivă nejustificată), destul de multe infirmate de judecători, este o metodă eficientă de discreditare a Parlamentului şi de neutralizare a acestuia, lucru esenţial pentru ca «secta» să poată acapara puterea. Indiferent de rezultatul din instanţă, pentru «sectanţi» importantă este avalanşa mediatică pe care o generează dezbaterea arestării fiecărui parlamentar, alături de încătuşarea filmată din faţa DNA, pentru că asta prăbuşeşte încrederea în Parlament”, a mai scris Traian Băsescu pe contul tău de Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.