Secţia de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că pe toată durata stării de urgenţă instituite de preşedintele României, activitatea de judecată a instanţelor nonpenale este limitată strict la cauzele de urgenţă deosebită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat, marţi, mai multe decizii, ţinând seama de necesitatea unei abordări coordonate, după instituirea stării de urgenţă, care să asigure adoptarea si implementarea unitară de urgenţă a măsurilor de prevenţie la nivelul tuturor instanţelor din România. 

Astfel, pe toată durata stării de urgenţă instituite, activitatea de judecată a instanţelor în materiile nonpenale este limitată strict la cauzele de urgenţă deosebită.

Secţia de Judecători a CSM a mai decis ca în materiile nonpenale, colegiile de conducere ale curţilor de apel vor întocmi lista cauzelor de urgenţă deosebită, atât în situaţia cauzelor de competenţa lor, cât şi în cauzele de competenţa instanţelor care funcţionează în circumscripţia lor teritorială, după consultarea acestora, cu luarea în considerare a următoarelor tipuri de cauze: cele a căror suspendare ar fi de natură să cauzeze reclamantului o pagubă iminentă, însemnată şi care nu s-ar putea repara ori a cărei reparare ar fi dificilă în viitor; cele generate de aplicarea măsurilor prevăzute de Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României, inclusiv cele referitoare la procedura achiziţiilor publice.

De asemenea, colegiile de conducere ale curţilor de apel, cu consultarea judecătorilor de supraveghere a privării de libertate, vor stabili cauzele de competenţa acestora care se soluţionează pe durata stării de urgenţă.

“Intrarea în vigoare a Decretului nr. 195/2020 al Preşedintelui României nu împiedică pronunţarea hotărârii în cazurile în care s-a dispus amânarea pronunţării sau s-a stabilit un termen pentru pronunţare, potrivit art. 391 din Codul de procedură penală sau art. 396 din Codul de procedură civilă. Pe durata stării de urgenţă, procedura prevăzură de art. 200 şi art. 201 din Codul de procedură civilă se suspendă”, se mai arată în hotărârea CSM. 

Sursa citată menţionează că pe durata stării de urgenţă, se pot comunica şi hotărârile redactate în alte cauze decât cele de urgenţă deosebită.

“În materie penală, lista cauzelor de urgenţă deosebită, apreciate ca atare de fiecare judecător de cameră preliminară, judecător de drepturi şi libertăţi sau complet de judecată, altele decât cele prevăzute la art. 43 alin. (2) din Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României, care se judecă pe durata stării de urgenţă, se comunică de îndată preşedintelui instanţei pentru afişare pe portalul instanţelor, pe paginile proprii de internet şi pentru informarea barourilor de avocaţi şi a parchetelor”, mai precizează CSM.

Această hotărâre este comunicată curţilor de apel.

Decretul preşedintelui Klaus Iohannis referitor la decretarea stării de urgenţă prevede ”Consiliul Superior al Magistraturii dă îndrumări, în vederea asigurării unei practici unitare, colegiilor de conducere ale instanţelor menţionate cu privire la modul de stabilire a cauzelor care se judecă pe durata stării de urgenţă”. 

Starea de urgenţă a fost declarată luni, 16 martie, pentru 30 de zile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.