Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, marţi, cu unanimitate de voturi, numirea în funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT a Ioanei Albani, propusă de ministrul Justiţiei, postul fiind vacant după încheierea mandatului pe care l-a avut Giorgiana Hosu în această funcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În şedinţa de azi, 21 iunie 2016, după parcurgerea activităţilor prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a doamnei procuror Ioana-Bogdana Albani”, informează Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM precizează că procedura de numire presupune că preşedintele României este cel care ia decizia finală, iar procurorii numiţi în această funcţie trebuie să aibă o vechime de minim 10 ani. Mandatul este de trei ani, putând fi reînnoit o singură dată.

Funcţia de procuror general adjunct al DIICOT a rămas vacantă după ce procurorul şef Giorgiana Hosu şi-a încheiat mandatul, iar ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nu a dorit să o nominalizeze pentru încă trei ani. Prună a afirmat că “etosul profesional” ar fi cerut ca procurorul şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, să fi făcut deja un pas înapoi, în condiţiile în care a făcut parte dintr-o echipă managerială care a avut o problemă.

“Când eşti într-o echipă managerială care are o problemă, măcar de percepţie dacă nu altfel de problemă, etosul profesional, nu vorbesc de legea penală, cere persoanei să facă un pas înapoi. Eu sper ca domnia sa să meargă la Parchetul General, să-şi continue activitatea acolo. Cu privire la ceilalţi care pleacă de la DIICOT, repet, cum vin oamenii, pleacă oamenii. DIICOT cred că are şansa acum să repare din imaginea care a avut foarte mult de suferit, din păcate, cu costul a numeroşi procurori din DIICOT care muncesc foarte mult, care sunt sufocaţi de dosare şi care nu au o viaţă personală”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Giorgiana Hosu a cerut CSM încetarea activităţii la DIICOT - Structura centrală şi revenirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hosu a fost numită procuror şef adjunct al DIICOT în mai 2013, odată cu preluarea conducerii instituţiei de către Alina Bica. În noiembrie 2014, Alina Bica a fost arestată preventiv, în dosarul privind despăgubiri ilegale acordate de ANRP. Conducerea interimară a DIICOT a fost preluată atunci de Giorgiana Hosu, până în mai 2015, când în funcţia de procuror-şef al Direcţiei a fost numit Daniel Horodniceanu. 

Ioana Albani a candidat în 2015 pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, alături de Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Nicolae Lupulescu, Adrian Glugă şi Cătălin Borcoman.

Ioana Albani a mai fost procuror şef adjunct al DIICOT, din noiembrie 2005 până în iulie 2006, perioadă în care a fost detaşată în această funcţie.

Albani este procuror-şef al Serviciului de combatere a criminalităţii informatice din DIICOT din decembrie 2004. Anterior, Ioana Albani a fost procuror-şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Secţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (iulie 2003 - decembrie 2004) şi procuror-şef al Biroului de Combatere a infracţiunilor de spălare a banilor şi criminalitate informatică din cadrul Secţiei de Combatere şi Criminalităţii Organizate şi Antidrog (martie 2003 - iunie 2003).

Ioana Albani şi-a început cariera în martie 1997, ca avocat în Baroul Bucureşti, apoi, din noiembrie 1997 până în august 2000, a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, de unde a ajuns, în aprilie 2001, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate.

În martie 2015, directorul FBI i-a acordat Ioanei Albani o plachetă în semn de recunoaştere a meritelor în combaterea criminalităţii informatice transfrontaliere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.