Luigi Constantin Boicea, în vârstă de 17 ani, acuzat de propagandă în favoarea grupării Statul Islamic a solicitat, miercuri, instanţei supreme să fie judecat în arest la domiciliu, el afirmând că regretă faptele şi că doreşte să reia studiile liceale. Instanţa a rămas în pronunţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Procurorul DIICOT a arătat, la instanţa supremă, că tânărul este acuzat de două fapte destul de grave şi reprezintă un pericol real, fiind arestat preventiv din 9 decembrie 2016. 
 
"Considerăm că măsura este în continuare necesară. A mai fost sub control judiciar şi nu a respectat interdicţia de a accesa internetul", a arătat procurorul de şedinţă.
 
În replică, avocatul lui Boicea a cerut să nu i se mai menţină arestul preventiv, fiind arestat de zece luni.
 
"A conştientizat gravitatea faptelor între timp. Nu mai există riscul să recidiveze. Cerem măsura arestului la domiciliu. Doreşte să-şi reia studiile liceale", a arătat avocatul.
 
În ultimul cuvânt, Luigi Boicea a arătat că a avut sprijinul familiei pe toată perioada arestului şi că regretă faptele pentru care a fost trimis în judecată, dorind să se reintegreze în societate.
 
Instanţa supremă a rămas în pronunţare pe cererea lui Boicea.
 
La începutul lunii mai, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Boicea la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. Decizia nu a fost definitivă, fiind atactă cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Luigi Constantin Boicea, în vârsta de 17 ani, se află în arest preventiv, după ce, în luna decembrie 2016, procurorii şi ofiţerii DIICOT au descins în locuinţa familiei acestuia, acuzat că făcea propagandă pe internet grupării teroriste ISIS. Acesta a renunţat şi la religia creştin-ortodoxă, frecventând o moschee din municipiul Craiova.

Anchetatorii l-au acuzat pe Boicea de pregătire în vederea folosirii armelor de foc şi a dispozitivelor explozive în scopul comiterii unui act de terorism.

Procurorii susţineau că, din 2015, Luigi Constantin Boicea a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical-islamistă, prin postarea în mediul online, “prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio şi video reprezentând acţiuni armate violente şi de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale şi colective, incendieri de persoane, execuţii prin împuşcare, mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste, mesaje de propagandă a Statului Islamic, promovarea «Sharia»), cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte că cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”.

Potrivit procurorilor, din 2015, tânărul a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate online de organizaţia teroristă Statul Islamic pe site-uri de profil.

Rudele tânărului au povestit că acesta a renunţat în 2013 la religia creştin-ortodoxă pentru a trece la cea musulmană.

”După convertirea la islamism, tânărul şi-a schimbat stilul de viaţă, izolandu-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor şi să se afişeze pe reţelele de socializare cu însemnele Statului Islamic”, arătau reprezentanţii Poliţiei Române.

Luigi Constantin Boicea provine dintr-o familie destrămată, tatăl său fiind eliberat în 2015 din penitenciar. Mama sa este angajată a Regiei Autonome de Transport Craiova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.