Inspectorul antifraudă din Constanţa care i-a comunicat unui om de afaceri data la care firmele sale vor fi controlate şi i-a promis că îl poate ajuta să nu fie sancţionat a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, în baza căruia va primi o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Cealaltă persoană cercetată în dosar a încheiat la rândul său un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a inculpaţilor Dumitru-Daniel Tala, la data faptelor inspector antifraudă din cadrul ANAF - Direcţia Regională Antifraudă 2 Constanţa, pentru luare de mită şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi Diamir Izet, pentru complicitate la luare de mită.

Astfel, procurorii au reţinut că, în cursul lunii ianuarie 2019, Tala, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul lui Izet Diamir, i-a transmis unui om de afaceri (martor în cauză) că două dintre societăţile administrate în fapt de acesta vor fi vizate de un control al ANAF şi i-a comunicat data la care va avea loc, precum şi obiectul controlului.

În acelaşi context, inspectorul i-a mai spus martorului că îl poate ajuta să nu fie sancţionat la terminarea controalelor, lucru cu care acesta a fost de acord, după mai multe negocieri.

Foloasele necuvenite pretinse de inspectorul antifraudă nu au fost evidenţiate în mod concret, doar că valoarea acestora urma să se stabilească la sfârşitul verificărilor, în funcţie de gravitatea problemelor descoperite.

"De menţionat este faptul că, anterior, cei doi inculpaţi au convenit asupra sumei de 5.000 euro, ce urma să îi fie solicitată omului de afaceri", arată DNA.

În prezenţa apărătorilor aleşi, Tala şi Izet Diamir au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi 2 ani şi 9 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i Dumitru Daniel Tala şi Izet Diamir, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Constanţa.

Anterior, procurorii DNA Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 29 ianuarie, pentru Tala Dumitru-Daniel, inspector antifraudă din cadrul A.N.A.F. - Direcţia Regională Antifraudă 2 Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit acestora, a fost plasat sub control judiciar şi Izet Diamir.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.