Procurorii din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele din patru judeţe ale ţării au soluţionat, în tot anul trecut, în total, doar cinci cauze de evaziune fiscală, în contextul în care, la nivel national, sute de astfel de dosare au fost finalizate cu trimiterea în judecată a aproape 700 de inculpaţi. Conducerea Ministerului Public anunţă că activitatea procurorilor de la aceste parchete, printre care se numără şi judeţul Ilfov, ”rămâne în atenţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia privind rata scăzută a cauzelor de evaziune fiscală soluţionată în mai multe judeţe ale ţării apare în Raportul de activitate pentru anul 2022 dat publicităţii, marţi, de Ministerul Public.

”Am analizat, în cursul sem.II/2022, discrepanţele în ceea ce priveşte fermitatea combaterii evaziunii fiscale, prin compararea indicatorilor de cauze soluţionate. Vor rămâne în atenţie PT Ilfov (3), PT Hunedoara (1), PT Mureş (1) şi PT Mehedinţi (0), unităţi în cazul cărora prevalenţa acestor infracţiuni, resursele umane disponibile şi lipsa unor alte fenomene infracţionale grave impun concentrarea la o reacţie fermă faţă de evaziunea fiscală”, se arată în documentul citat.

Conform acestuia, la nivel naţional au fost trimişi în judecată, în anul 2022, aproape 700 de inculpaţi acuzaţi de fapte de evaziune fiscală.

”Pentru anul 2022, reţinem ca specific un interval integral de aplicare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările aduse în anul 2021 referitor la consecinţele recuperării prejudiciului. A rezultat, astfel, recuperarea sumei de 105,024 milioane lei şi de 378.404 euro, în 389 de cauze. Aceste cauze se adaugă totalului de 384 de cauze soluţionate cu trimitere în judecată, privind 685 de inculpaţi, pentru care s-au dispus măsuri asiguratorii totale de 554,834 lei. Rezultă că scăderea indicatorului de cauze soluţionate cu trimitere în judecată nu este rezultatul scăderii fermităţii, ci al aplicării unor noi dispoziţii care conduc la înlăturarea răspunderii penale”, precizează Raportul care sintetizează activitatea Ministerului Public pentru anul trecut.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.