Un cetăţean italian a fost pus sub control judiciar de DNA, pentru pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este cercetat şi un fost consilier al ministrului Transporturilor, şi în care s-au dat comisioane de peste 2 milioane de euro, o parte din sumă fiind folosită pentru servicii de publicitate în campania pentru parlamentare din 2012.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, faţă de inculpatul Mario La Sala, cetăţean italian, pentru trafic de influenţă, în dosarul care are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti - Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane de euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012.

Potrivit DNA, din ordonanţa privind măsura controlului judiciar a rezultat că, în cauză, există date şi probe care arată că, în perioada iunie - iulie 2012, inculpatul Mario La Sala a pretins unui reprezentant al companiei de construcţii suma de 1.900.000 de euro, promiţându-i că, datorită influenţei pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcţii, legată de plăţile scadente şi restante ale CFR.

"Urma ca banii să fie încasaţi prin intermediul unor contracte încheiate cu societatea controlată de Favino Roberto Pasquale, Team Delta Proiect SRL. Activitatea de pretindere a venit în continuarea şi susţinerea activităţii de pretindere săvârşită de Favino Roberto Pasquale faţă de reprezentanţii aceleiaşi companii de construcţii, având rolul de a întări faptul că semnarea contractelor (menite să mascheze cumpărarea influenţei) constituie unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plăţile scadente şi restante ale CFR şi, totodată, de a asigura plata sumelor de bani restante în contul companiei de construcţii", arată DNA.

Conform sursei citate, în perioada 2012-2015, inculpatul a primit indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermediul a trei contracte fictive încheiate de compania de construcţii cu societatea Team Delta Proiect SRL, suma de 9.845.937,31 lei (aproximativ 2,1 milioane euro) pentru a-şi exercita influenţa asupra ministrului Transporturilor şi a-l determina pe acesta să se implice în rezolvarea problemei companiei respective.

"Din suma totală, inculpatul La Sala Mario a încasat 4.472.141 lei (1.020.550 euro), în perioada 05.11.2012 – 26.08.2013, prin intermediul a 34 de viramente bancare efectuate din contul societăţii Team Delta Proiect SRL în conturile a două societăţi belgiene aflate sub controlul său. În perioada imediat următoare, suma de 600.693 euro a fost virată din conturile societăţilor belgiene în conturile personale ale inculpatului La Sala Mario", mai susţin procurorii DNA.

Investigaţia este realizată cu sprijinul OLAF.

În aprilie, un fost consilier al ministrului Transporturilor a fost plasat sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au făcut ancheta împreună cu OLAF şi Eurojust. În dosar se vorbeşte despre comisioane de peste 2 milioane de euro pentru deblocarea unor plăţi datorate de stat unei companii pentru pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. O parte din comisionul încasat a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanţă, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012.

Procurorii DNA au dispus atunci punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Szechely Mihaela Vasilica, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 - 21 decembrie 2012, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani.

De asemenea, au fost plasaţi sub control judiciar soţul acesteia, asociat în cadrul firmei Team Delta Proiect, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, şi Mocanu Alexandra, administrator al firmei Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

În aceeaşi cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana juridică Team Delta Proiect, pentru spălare de bani.

”Prezenta cauză are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate  în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75 % din fonduri europene şi 25 % din bugetul de stat. În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012”, anunţa DNA.

În ordonanţele procurorilor de dispunere a controlului judiciar se arăta că, în cursul anului 2012, în exercitarea atribuţiilor de consilier al ministrului Transporturilor, inculpata Szechely Mihaela Vasilica a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcţii, iar în perioada 2012-2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect, pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenţei pe care o are asupra funcţionarilor din Ministerul Transporturilor (influenţă rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datoraţi companiei.

O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanţă, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.

"Ceilalţi doi coinculpaţi au participat la activităţile infracţionale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuţiile dintre consilier şi reprezentantul companiei de construcţii, cu privire la condiţiile şi la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârşirea unei infracţiuni”, au mai transmis procurorii DNA.

Potrivit acestora, prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistenţă juridică formulată de autorităţile belgiene, iar ancheta se desfăşoară în cadrul unei echipe comune de investigaţii (Joint Investigative Team, din care fac parte DNA şi autorităţi de aplicare a legii din Belgia. Investigaţia a  fost realizată cu sprijinul OLAF şi al Eurojust.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.