Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns, vineri, în jurul orei 11.30, la DNA Braşov, unde a fost citat ca martor în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare în pădurea Snagov, în care sunt arestaţi la domiciliu Remus Truică şi Prinţul Paul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tăriceanu a venit, vineri, la DNA Braşov, însoţit de către avocatul său, şi a intrat în sediul instituţiei fără a face niciun fel de declaraţii.

La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele Senatului a intrat în sediul instituţiei, urmând să fie audiat ca martor în dosarul retrocedărilor ilegale, numele său apărând în această cauză după ce fostul său consilier Marius Marcovici a fost şi el inculpat în acest caz.

În 3 martie, procurorii DNA Braşov au anunţat că au dispus extinderea anchetei în dosarul vizând retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa şi faţă de fapte legate de retrocedarea nelegală a unei suprafeţe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov. Astfel, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Remus Truică, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor, şi faţă de Paul Philippe al României, pentru complicitate la abuz în serviciu. Cei doi sunt arestaţi la domiciliu din luna decembrie a anului 2015.

În dosarul extins al retrocedărilor ilegale mai sunt cercetaţi avocatul Robert Roşu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole, Apostol Muşat, primar în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Jecu, prefect în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Dima, secretar în Primăria Snagov, dar şi Teodor Chiriac, director tehnic la Direcţia Silvică Ilfov.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi şi oamenii de afaceri israelieni Shevez Shimon, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Agavi Moshe.

În decembrie 2015, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Silberstein Tal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, faţă de Shimon Shevez şi Benjamin Steinmetz pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor şi faţă de Agavi Moshe pentru aderare la un grup infracţional organizat în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare de pădure în localitatea Snagov.

Potrivit procurorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny“ Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Prinţul Paul Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor sau instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi, instigarea şi complicitatea acestor persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici, se arată în ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale.

În schimbul ajutorului lor, suspecţii ar fi obţinut o cotă parte importantă din bunurile revendicate, respectiv între 50 şi 80 % din valoarea bunurilor revendicate de Prinţul Paul.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, Prinţul Paul le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor. Ulterior, bunurile revendicate au şi fost obţinute în mod nelegal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.