Gigi Becali a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că a venit martor şi pleacă martor, pentru că ancheta nu îl vizează pe el, ci o posibilă favorizare de către comisia de penitenciar în cazul celor cinci cărţi scrise el în penitenciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Nu mă vizează pe mine, vizează comisia de penitenciar şi dacă am fost favorizat. Am dat declaraţie la procuror nu vă pot spune mai multe - fac şi eu ca ăia - că influenţez ancheta. Deci, din punctul meu de vedere, pentru prieteni, cei ce mă iubesc, şi pentru duşmani, cei ce mă urăsc, nu am niciun fel de problemă. Martor am venit, martor plec, se anchetează numai favorizare ce priveşte funcţionarii de ANP”, a spus Becali, la plecarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a stat aproape şase ore.

Întrebat dacă în cazul său au fost respectate procedurile când a scris cele cinci cărţi, Becali a spus că la Penitenciarul Poarta Albă, unde a fost încarcerat, “au fost mai catolici decât Papa”.

“S-au cerut acte în plus de la lege, s-au cerut proceduri în plus. Ce priveşte alte puşcării, eu nu ştiu, că nu vorbesc pentru alţii, vorbesc pentru mine”, a precizat Becali.

El a adăugat că a stat mai mult la DNA pentru că procurorii au luat “fiecare carte în parte” şi a precizat că el vrea să ajute DNA “să afle adevărul, dreptatea şi lumina”.

“Au fost cinci şi s-a făcut procedura pentru fiecare carte în parte. M-ai înţeles? Că au zis: «Mai vii încă o dată?» Nu, stau acum, le fac pe toate, le dau acum”, a mai spus Becali.

Becali a scris în cei doi ani în care a stat în penitenciar cinci cărţi: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României".

Finanţatorul FC Steaua a ţinut să menţioneze că a făcut o afirmaţie referitoare la fotbalistul Claudiu Keşeru în urmă cu patru ani, Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării  Banilor a întrebat despre sumele din străinătate transferate de el sau de Steaua.

“Cum am şi fost întrebat de sumele din Muntele Athos, din Grecia, şi aşa am dat răspuns, a fost o chestie de acum patru ani. Nu mai comentaţi cu comisionul pentru Keşeru, a fost o chestiune de acum patru ani, nici nu se mai discută de aşa ceva. Deci nu mai minţiţi oamenii, că vede mama! Acuma, mama, săraca, are emoţii”, a spus Becali.

Omul de afaceri Gigi Becali a fost citat de procurorii DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, în care se fac cercetări pentru favorizarea făptuitorului, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Ancheta în acest caz a fost începută în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi pentru corupţie. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, susţin procurorii DNA.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.