Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, joi, că solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile prezidenţiale din 2009 este ”în analiză” şi urmează să fie clarificată în perioada următoare, el precizând că ”cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Public prezintă, pe pagina de Facebook, declaraţia lui Augustin Lazăr cu privire la ”comentariile apărute în spaţiul public în legătură cu solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009”.

Procurorul general afirmă că ”Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituţiile şi autorităţile statului şi nu are intenţia de a sfida alte instituţii, în pofida speculaţiilor sau interpretărilor emoţionale lansate în spaţiul public”.

”Solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare. Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare. Ma mult, la paragraful nr. 38 din Decizia Curţii Constituţionale nr. 430 din 21 iunie 2017 se prevede că: activitatea unei comisii de anchetă nu are nici o tangenţă cu o anchetă judiciară”, a declarat Lazăr.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat joi, la Parlament, că în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei PSD-ALDE va discuta cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, după ce Parchetul a refuzat să transmită dosarul clasat care viza scrutinul prezidenţial.

„Am decis să avem în vedere o sesizare a preşedinţilor celor două Camere pentru ca aceştia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între cele două instituţii ale statului, respectiv Ministerul Public şi Parlament pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă”, a spus Oana Floarea.

Ea a susţinut că este o decizie politică, motiv pentru care se va discuta în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.

„Cu siguranţă se va face o discuţie, aşa cum am discutat şi cu domnul Dragnea, luni în şedinţa de coaliţie, având în vedere că este o decizie politică – se va discuta oportunitatea sesizării CCR pe confluctul juridic. Am discutat aseară cu Dragnea la telefon, mi-a spus că vom discuta în coaliţie, având în vedere este o decizie politică”, a completat preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Florea a mai spus că va participa la şedinţa coaliţiei de guvernare, pentru a le explica colegilor săi că este necesară sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.