Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, luni, că decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căreia a încălcat Codul Deontologic cu sintagma ”inculpaţi de rang înalt”, este !nelegală” şi a contestat-o în instanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a transmis, luni, un mesaj privind soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii ce vizează încălcarea Codului Deontologic.

”Ca urmare a interesului manifestat de opinia publică, arăt că am contestat hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotărâre prin care, la limita majorităţii, a fost desfiinţată hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018 care stabilea că nu există indicii privind încălcarea dispoziţiilor art. 17 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegală şi urmează ca instanţa competentă, sesizată în termenul legal, să hotărască asupra contestaţiei formulate”, a transmis Augustin Lazăr.

Anterior, plenul CSM a decis că procurorul general a încălcat Codul Deontologic cu sintagma ”inculpaţi de rang înalt”.

Luni dimineaţă, la intrarea în sediul CSM, Lazăr aprecia că Direcţia Naţională Anticorupţie are drept competenţă anchetarea „inculpaţilor de rang înalt”, scopul instituţiei fiind combaterea corupţiei „la nivel de mijloc şi înalt”.

„Inculpaţii de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dacă vă uitaţi în lege, exact aşa scrie acolo, Direcţia Naţională Anticorupţie este făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt, cel mai adesea la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA-ului sunt inculpaţi de rang înalt”, a afirmat, luni, procurorul general Augustin Lazăr, la intrarea în sediul CSM.

Tot la intrarea în sediul CSM, ministrul Justiţiei, Todorel Toader, a afirmat că Augustin Lazăr „trage de timp” cu procesul prin care a contestat raportul în 20 de puncte pe care l-a prezentat în momentul în care a propus revocarea din funcţie a acestuia.

De asemenea, în ceea ce priveşte utilizarea termenului "inclupaţi de rang înalt" utilizat de Lazăr, Toder a spus că, spre deosbire de preşedintele Klaus Iohnannis, sancţionat de CNCD pentru termenul "penali", procurorul general nu poate spune că nu a avut proprietatea termenilor.

Între cele 20 de motive invocate de Ministrul Justiţiei în momentul în care a propus revocarea lui Augustin Lazăr din fruntea Ministerului Public se numără ”comportament şi probleme grave de comunicare publică: Practicarea şi încurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constituţionale şi legale”.

”Dacă vocea cea mai înaltă a Ministerului Public numeşte parlamentarii inculpaţi de rang înalt, care este mesajul public şi ce efect produce asupra încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi şi în măsurile pe care aceştia le adoptă”, arată Tudorel Toader, în raportul privind evaluarea lui Aufustin Lazăr.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.