Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, miercuri, un mesaj în care dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei de persoane aflate în proceduri judiciare, unele condamnate definitiv, şi cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să adopte o poziţie în apărarea sistemului. În plus, procurorul general afirmă că ”problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupţiei”. Ulterior, preşedintele CSM Simona Marcu a declarat, într-o conferinţă de presă, că solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare ca, în limitele legale şi cu respectarea drepturilor persoanelor, să urgenteze procedurile care ar putea reda încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CSM: Solicit tuturor instituţiilor din sfera autorităţilor judiciare urgentarea procedurilor care ar putea reda încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar

"Solicit tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare ca, în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi in respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire", a declarat Simona Marcu.

Ea a început prin a-şi exprima profunda ingrijorare pentru situaţia apărută ca urmare a recentelor dezvăluiri referitoare la activitatea DNA Ploieşti.  "Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspecţia Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţi să acţioneze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului", a mai declarat ea.

Simona Marcu a subliniat faptul că mass-media are rolul de a sesiza problemele, însă doar instituţiile statului trebuie să le clarifice şi să ia măsurile care se impun. "Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare", a mai spus Marcu. Şefa CSM a fost întrebată şi ce le transmite politicienilor care cer revocări la vârful Justiţiei.

"Să aştepte derularea procedurilor prevăzute de lege", a fost răspunsul Simonei Marcu.

Augustin Lazăr dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei şi cere CSM să apere sistemul de aceste atacuri

”Având în vedere informaţiile vehiculate în ultimele zile în mass-media, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei, în mod deosebit a Ministerului Public,  de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de reprezentanţii Parchetului General.

În plus, Augustin Lazăr respinge ferm ”generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar”.

”Sistemul  judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media”, se mai arată în document.

În plus, Augustin Lazăr dezavuează ”acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat”.

În plus, Lazăr cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri.

”Procurorul general îşi manifestă încrederea în capacitatea sistemului judiciar din România de a-şi îndeplini misiunea de înfăptuire a justiţiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, îşi manifestă încrederea în capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea şi rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de abateri disciplinare”, se mai arată în mesaj.

Potrivit lui Lazăr, ”problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupţiei”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.