Dan Andronic a declarat joi, după ce a fost audiat la Parchetul instanţei supreme, că a dat o declaraţie de martor, în care a prezentat în detaliu ce a fost la întâlnirea din noaptea de după alegerile prezidenţiale din 2009 şi a enumerat între 9 şi 12 persoane care au fost acolo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am încercat să fiu cât mai exact, cât mai precis, să dau cât mai multe detalii legate de împrejurări, persoane şi alte lucruri pe care le cunosc, legate de acea noapte. Am enumerat între 9 şi 12 persoane”, a spus Dan Andronic, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Întrebat ce probe are pentru a dovedi faptele relatate la audiere, Dan Andronic a spus: "Rămâne să vedeţi care este concluzia procurorilor, nu vreau eu să fac anchetă în locul lor. (…) De unde să ştiu eu dacă există vreo poză sau înregistrare din seară respectivă? Nu ştiu şi, chiar dacă aş ştii, nu v-aş spune”.

Andronic a precizat că a venit ca martor la Parchetul instanţei supreme şi încearcă să rămână în această calitate.

"Aici nu am venit în calitate de jurnalist, am dat o declaraţie de martor şi nu vreau să fac niciun fel de comentariu, pentru că asta ar însemna să depăşesc statutul pe care îl am. (...) Eu nu am spus niciun moment că acolo a fost o operaţiune de fraudare a alegerilor. (...) Am răspuns la întrebări legate de tematica pe care o avea procurorul”, a mai spus Dan Andronic.

Dan Andronic a fost audiat aproape trei ore la Parchetul instanţei supreme, în dosarul deschis în 24 aprilie, în care procurorii fac cercetări in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale referitoare la alegerile prezidenţiale din 2009. Dosarul a fost deschis în urma informaţiilor făcute publice de Dan Andronic, care ridică suspiciuni că „în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, potrivit PICCJ.

De la deschiderea dosarului, procurorii Parchetului instanţei supreme au audiat, în calitate de martor, mai multe persoane, printre care fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu.

Tot joi, Dan Andronic a fost audiat şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a fost citat într-o altă cauză, în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că ar fi minţit când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, în care sunt cercetaţi, printre alţii, Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Gheorghe Nastasia.

La ieşirea de la DNA, Andronic a spus că a fost citat la Parchetul instanţei supreme şi că va merge să dea o declaraţie de martor, în care va da cât de multe amănunte poate şi va povesti ce a văzut în noaptea de după alegerile prezidenţiale din 2009, când a fost chemat la locuinţa lui Gabriel Oprea, unde s-au discutat „subicte politice” şi unde i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea, Codruţa Kovesi, Neculai Onţanu, Anghel Iordănescu „şi încă câţiva”.

Andronic a precizat că a scris mult despre ce a fost în noaptea de după alegerile prezidenţiale din 2009, despre „chermezele în care găseai procurori şi judecători, şi ofiţeri de informaţii stând la acea masă, într-un cadru care nu avea nicio legătură cu cadrul instituţional, inclusiv cu generalul Dumbravă”.

Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

Gabriel Oprea spunea atunci că întâlnirea despre care a relatat jurnalistul Dan Andronic a fost doar o invitaţie la masă cu ocazia zilei de nume a lui Neculai Onţanu.

Ulterior, Oprea a arătat că întâlnirea din 2009 nu a avut un caracter politic, ci a fost o “cină informală”.

”Nu i-am organizat ziua de sfânt a domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servi masa, ne-am uitat la televizor. Normal i-am spus la mulţi ani şi domnului Onţanu. A fost o cină informală. (...) Nu a fost nimic politic, am servit masa şi ne-am uitat la televizor”, a spus Oprea.

El a precizat că "a fost o simplă cină şi nimic mai mult", fără să comenteze dacă a participat şi Florian Coldea. Oprea a spus doar că l-a invitat pe Dan Andronic, pe Anghel Iordănescu şi pe Neculai Onţanu.

În replica, Dan Andronic a scris pe Facebook că nu a fost o masă, mai ales că nici nu îl cunoştea prea bine pe Onţanu şi că discuţiile au avut loc în birou.

"Laura Codruţa Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă în noaptea de 6-7 Decembrie 2009. Însoţită de adjunctul ei de la PG. Dacă Gabi Oprea spune că vrea să spună adevărul ar trebui să o facă. (...) În aceea casă nu am fost doar noi doi. Alături de Maior, Coldea, Dâncu au fost şi alte persoane", a arătat Andronic. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.