Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că, începând cu 15 iunie, au fost aduse în ţară, prin mandat european de arestare, sau din Marea Britanie, printr-un tip de mandat stabilit de Marea Britanie şi UE post Brexit, un număr de 142 de persoane. Ea a precizat că această statistică e importantă, în contextul în care în spaţiul public se vorbeşte mai mult despre aducerea fugarilor celebri, precum Darius Vâlcov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Foarte pe scurt a existat un subiect de mare interes în aceste zile referitor la chestiunea fugarilor şi aş vrea să vă răspund tot cu nişte informaţii statistice ca să înţelegem că nu doar cazurile de notorietate publică sunt cele care contează pentru Ministerul Justiţiei, ci pentru noi este foarte important să fim activi cu privire la acest fenomen, indiferent că persoanele condamnate sau urmărite penal care au plecat din ţară, indiferent dacă ele sunt celebre sau nu, noi reacţionăm la fel”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Brăila.

Ea a explicat că începând din data de 15 iunie, un număr de 142 de persoane au fost preluate prin mandat european de arestare sau din Marea Britanie.

„Numai începând cu 15 iunie, deci ultima lună, au fost preluate de mandat european de arestare sau din Marea Britanie, printr-un tip de mandat stabilit de Marea Britanie şi Uniunea Europeană post Brexit, 142 de persoane. Deci nu vorbim doar de cele cu expunere publică Darius Vâlcov care a fost condamnat definitiv şi adus în ţară din Italia pentru executarea pedepsei sau de Ilie Marcel Şerbuc care va fi adus din Olanda pentru a fi anchetat pentru crima din Bucureşti, minora ucisă şi băgată în canapea, ci vorbim de aducerea în ţară, în baza mandatului de arestare european a 142 de persoane într-o lună. În opinia mea, e important să se ştie aceste lucruri pentru că uneori ne concentrăm exlclusiv pe un nume şi uităm că în realitate este vorba de mult mai mulţi. Vă asigur şi astăzi la Brăila că vom continua în acest ritm, vom continua procedurile în ritm susţinut”, a completat Gorghiu.

Fostul ministru PSD Darius Vâlcov, care a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare şi a fugit în Italia, a fost adus, luni după-amiază, în România. Acesta va sta la penitenciarul Rahova 21 de zile în carantină, a explicat ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, într-un mesaj video. El va sta într-o încăpere de patru metri pătraţi şi va executa pedeapsa în regim semideschis şi ulterior va fi mutat în alt penitenciar, a mai explicat ministrul PNL. Poliţia Română a precizat că el a fost adus sub escorta IGPR pe Aeroportul „Henri Coandă”, ulterior fiind predat reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au anunţat, miercuri, că tribunalul Amsterdam, în baza unui mandat european de arestare, a dispus predarea inculpatului Şerbuc Ilie Marcel, acuzat de uciderea unei minore de 12 ani, autorităţilor competente din România. Decizia instanţei din Olanda este definitivă. Va urma procedura de predare a inculpatului, procedură gestionată de Poliţia Română. Autorităţile române estimează că inculpatul va fi adus în ţară până la finalul lunii august. Şerbuc este acuzat de uciderea fetiţei de 12 ani al cărei cadavru a fost găsit într-un apartament din Capitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.