Adina Florea, procurorul propus de ministrul Justiţiei pentru şefia DNA, l-a criticat joi, în timpul şedinţei CSM în care urma să fie audiată în vederea eliberării uni aviz, pe procurorul general Augustin Lazăr spunând că acesta „aruncă anatema” asupra sa şi că nu Parchetul ICCJ ar trebui să cerceteze apariţia în spaţiul public a protocolului cu SRI, publicat de Darius Vâlcov, având în vedere că procurorul general este semnatarul documentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Legat de acest subiect mă tem că o anchetă obiectivă şi într-adevăr care să stabilească adevărul aşa cum venim şi încercăm să spunem aici ar fi trebuit să fie făcută de orice alt structură respectiv DIICOT, DNA, chiar şi parchet de Curte de Apel, dar nu de Parchetul General, având în vedere că domnul procuror general este semnatarul acestui protocol iar imparţialitatea domniei sale ar putea să aibă ceva afectări vizavi de această chestiune” a afirmat Florea. 

Aceasta a spus că nu înţelege ce se încearcă prin sesizarea făcută la Inspecţia  judiciară şi de ce se vehiculează „atât de mult povestea acestui protocol despre care însuşi domnul procuror general a declarat în presă că efectele au încetat la data de 13 martie 2017”.

„Nu am nicio legătură cu această sesizare sau cu implicaţiile acestei sesizări la Inspecţia Judiciară. Vreau să subliniez această situaţie care poate fi folosită nu neapărat împotriva mea, dar împtriva oricui” le-am spus Adina Florea magistraţilor din secia pentru procurori a CSM, care ar fi trebuit să o audieze şi să emită un aviz consultativ în privinţa sa.

Candidata susşţnută de Tudorel Toader a spus că se aştepta la surprize atunci când a decis să-şi depună dosarul pentru concursul privind funcţia de procuror şef al DNA, însă ceea ce se întâmplă îi depăşeşte aşteptările. 

„În momentul în care mi-am depus candidatura mi-am asumat şi toate surprizele ce puteau să vină odată cu ea. Este foarte adevărat că aceste surprize, constat acum că sunt mult peste aşteptările mele. Acest incident de securitate nu are nicio legătură cu persoana mea şi este regretabil faptul că domnul procuror general deja a aruncat anatema asupra mea, spunând că am un anume profil etic” a spus ea. 

Florea a precizat că în cariera sa de 28 de ani în magistratură nu a avut „niciun fel de abatere” şi nicio sancţiune disciplinară. 

Adina Florea l-a criticat pe Augustin Lazăr, spunând: "Fără nicun fel de probă, domnul procuror general vine acum şi spune că aş avea un anume profil etic”.

La acest moment, Augustin Lazăr a intervenit, cerându-i Adinei Florea să nu „exagereze” şi menţionând că a spus că profilul etic al candidatului „e important a fi clarificat”. 

Florea a mai spus că, în legătură cu amânarea audierii sale se gândeşte că ar putea ca altcineva să îi facă o nouă sesizare la Inspecţia Judiciară, caz în care s-ar lua în discuţie o altă amânare. 

„Eu mă gândesc că la un moment dat altcineva, dacă nu domnul procuror general Lazăr Augustin, va mai face o sesizare la Inspecţia Judiciară pentru on altă abatere disciplinară, iar dumneavoastră veţi fi puşi în situaţia nu foarte plăcută de a pune în discuţie o nouă amânare. Mi se pare că această chestiune nu face decât să deschidă o cutie a Pandorei care ulterior poate fi folosită nu neapărat împotriva mea ca persoană, ci împotriva oricărei alte persoane, fie procuror sau judecător care poate să-şi depună o candidatură iar ulterior să fie supus unor asemenea presiuni” a argumentat Adina Florea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.