Procurori germani îi anchetează pe Mark Zuckerberg şi pe alţi membri ai conducerii Facebook, a anunţat un purtător de cuvânt al Procuraturii din Munchen, în urma depunerii unei plângeri în care gigantul este acuzat că a încălcat legislaţia cu privire la discursul urii şi nu a şters postări rasiste, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere alte detalii, vineri.

Avocatul german Chan-jo Jun a depus această plângere la procuratura din oraşul din bavaria în septembrie, prin care cere ca gigantul să fie obligat să aplice legislaţia cu privire la discursul urii şi să şteargă postări violente sau rasiste de pe site.

Regulile Facebook interzic intimidarea, hărţuirea şi ameninţarea, însă unii critici afirmă că gigantul nu face suficient să aplice aceste reguli şi a eşuat să şteargă un adevărat val de postări rasiste şi conţinând ameninţări din reţeaua de socializare în timpul crizei migraţiei în Europa.

Procuratura din Hamburg a respins, anul acesta, o plângere asemănătoare a lui Jun, în baza faptului că tribunalul regional nu are jurisdicţie, deoarece divizia pentru operaţiuni în Europa a Facebook are sediul în Irlanda.

"În Bavaria punctul de vedere este altul", se arată într-un comunicat al firmei avocatului, Jun Lawyers, cu sediul la Wuerzburg, în Bavaria.

"La solicitarea lui Jun, ministrul bavarez al Justiţiei Winfried Bausback a spus că punctul de vedere al Hamburgului este greşit şi că legislaţia din Germania se aplică unora dintre infracţiuni", subliniază cabinetul de avocatură.

În plângerea lui Jun apar numele fondatorului şi CEO-ului Zuckerberg şi ale altor nouă manageri ai companiei, inclusiv al directoarei operaţiunilor Sheryl Sandberg.

Facebook a declarat că nu a încălcat legislaţia germană şi că luptă împotriva discursului urii online.

"Noi nu comentăm asupra situaţiei în care se află o eventuală anchetă, dar spunem că acuzaţiile sunt lipsite de vreun merit şi că Facebook sau angajaţii săi nu au încălcat legislaţia germană", a declarat un purtător de cuvânt al gigantului.

Jun a compilat o listă cu 438 de postări care au fost semnalate ca "nepotrivite" şi care nu au fost şterse în ultimul an.

Între ele se află comentarii pe care unii le-ar considera critici politice, dar şi exemple clare de discurs al urii şi îndemnuri la violenţă cu trimiteri la genocidul din perioada nazistă.

În urma unor proteste publice şi unor presiuni exercitate de politicieni germani, Facebook a angajat anul acesta Arvato, o unitate care prestează servicii din cadrul Bertelsmann, pentru a monitoriza şi şterge postări cu caracter rasist.

Un val de afirmaţii abuzive şi îndemnuri la violenţă au fost postate online, anul trecut, împotriva nou-sosiţilor în Germania, în perioada de vârf a crizei migraţiei, când sute de mii de migranţi şi refugiaţi au fost primiţi în ţară, ceea ce a condus la o ascensiune a Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, antimigraţie) şi a exercitat presiuni asupra cancelarului Angela Merkel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.