Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vorbit, în discursul de 12 minute adresat parlamentului Japoniei, despre dezastrele cu care s-a confruntat această ţară – catastrofa nucleară de la centrala din Fukushima şi atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo, din 1995 – arătând cş Ucraina se confruntă cu pericole similare în ceea ce priveşte siguranţa centralei de la Cernobâl, unde este „zonă de război” sau siguranţa poporului ucrainean, împotriva căruia Rusia ar putea utiliza arme chimice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Zelesnky a făcut trimitere, în cuvântul adresat miercuri parlamentului nipon, la pericolul pe care Rusia în reprezintă în ceea ce priveşte utilizarea armelor chimice sau nucleare.  El a atras atenţia asupra faptului că Rusia ar putea provoca o nouă catastrofă nucleară la Cernobîl, amintind, în acest context de accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima, din 2011, scrie New York Times. 
Liderul Ucrainei a afirmat că invazia rusă a transformat centrala de la Cernobîl într-o „zonă de război”, arătând că „atunci când războiul se va sfârşi vor trebui ani pentru a examina cât de afectat este mediul înconjurător” în acea zonă.
Preşedintele ucrainean a făcut de asemenea trimitere la o altă tragedie naţională a Japoniei - cea din martie 1995, când membrii unui cult au folosit gaz sarin în metrou, la Tokyo, ucigând 14 oameni şi rănind alte câteva mii – în acest context Zelensky arătând că Rusia ar putea folosi arme chimice împotriva poporului ucrainean. 
Volodimir Zelensky a mulţumit Japoniei pentru că a fost prima ţară din Asia care a luat măsuri împotriva Rusiei după invazia din Ucraina şi a cerut legislativului nipon să continue să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru a oprit „tsunamiul invaziei” ruse în Ucraina.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.