Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că doreşte să organizeze o întâlnire între liderii Ucrainei şi Ungariei, în contextul în care Budapesta se opune propunerii Comisiei Europene de a începe negocierile pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană, o decizie pe care liderii europeni ar trebui să o ia în unanimitate la summitul de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrii Yermak a anunţat că a vorbit cu ministrul ungar de externe Péter Szijjarto despre o posibilă întâlnire între Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban - după ce Orban şi partidul său au anunţat în mod public că se opun începerii negocierilor de aderare.

Iermak a scris pe Telegram că a convenit cu Szijjarto "să lucreze la stabilirea unei date potrivite pentru o astfel de întâlnire".

La rândul său, Szijjarto a declarat într-un comunicat că Budapesta este deschisă la o astfel de întâlnire, "dar aceasta are sens doar dacă există şansa ca ea să aibă un rezultat pozitiv".

"Pentru aceasta sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare", a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

La summitul UE de săptămâna viitoare este nevoie de aprobare în unanimitate pentru a decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova, aşa cum a recomandat Comisia Europeană luna trecută. La 21 de luni de la invazia Rusiei în Ucraina, Kievul consideră că aderarea la UE este un pas cheie pentru apropierea de Occident.

Andrii Iermak, aflat în prezent la Washington cu o delegaţie ucraineană care discută despre ajutorul american acordat Kievului, a declarat că Ucraina "se bazează pe o decizie pozitivă" la reuniunea UE de săptămâna viitoare. El a spus că parlamentul de la Kiev va examina în zilele următoare legislaţia esenţială pentru candidatura de aderare a Ucrainei. "Ne îndeplinim obligaţiile în totalitate", a dat asigurări Iermak.

Viktor Orban a avertizat că liderii UE ar putea eşua în obţinerea consensului pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi a cerut că această problemă să nu fie pusă pe agenda summitului.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Consiliului European îşi scurtează vizita în China, după ce Viktor Orban a lansat o nouă ameninţare în privinţa candidaturii Ucrainei la UE

Neîncrederea în Orban este mare la Bruxelles, după conflictele din timpul celor 13 ani de când acesta se află la putere. Disputele se leagă de tema drepturilor homosexualilor şi ale migranţilor sau a controlului mai strict al statului asupra mediului academic, al instanţelor şi al mass-media. Miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria sunt blocate din acest motiv.

O rezoluţie parlamentară a partidului său de guvernământ, FIDESZ, a declarat luni că extinderea UE "ar trebui să rămână un proces obiectiv, bazat pe reguli şi performanţe".

"Începerea negocierilor de aderare cu Ucraina ar trebui să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene... Condiţiile pentru acest lucru nu sunt prezente astăzi", se spune în rezoluţie.

FIDESZ a declarat că liderii UE ar trebui să facă o evaluare amănunţită a modului în care posibila aderare a Ucrainei ar afecta politicile de coeziune şi agricole din cadrul blocului european de care beneficiază în plin în prezent membrii mai săraci ai UE, inclusiv Ungaria.

Un aflux de cereale ucrainene în UE a declanşat anul trecut proteste din partea fermierilor din Europa de Est, în timp ce şoferii polonezi de camioane au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, solicitând UE să restabilească permisele de limitare a tranzitului pentru concurenţii ucraineni.

"Orban s-a angajat într-o strategie foarte publică de a crea haos şi panică înaintea summitului Consiliului UE. Spectacolul pe care îl produce este conceput pentru a crea stres şi pentru a-şi maximiza pârghiile înainte de întâlnirea liderilor UE", a declarat Roger Hilton, cercetător la think tankul GLOBSEC.

Viktor Orban se va întâlni joi cu preşedintele Emmanuel Macron la Paris, liderul francez încercând să-l convingă să-şi schimbe abordarea înainte de summit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.