Volodimir Zelenski, conştient de riscul de oboseală din partea marelui său aliat american, va încerca joi, la Washington, să convingă Statele Unite să îl ajute să treacă "linia de sosire" împotriva Rusiei, dacă este posibil cu noi arme puternice, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Starea de spirit s-a schimbat de la vizita sa în capitala americană din 21 decembrie 2022.

Această călătorie, prima sa deplasare în străinătate de la invadarea Ucrainei de către Rusia în luna februarie a aceluiaşi an, fusese pregătită în cel mai mare secret. Imaginile preşedintelui ucrainean, în ţinuta sa kaki, sub coloanele Casei Albe şi aclamat în Congres, aparţin deja istoriei.

De atunci, sentimentul de urgenţă a dispărut, iar opoziţia republicană a preluat controlul uneia dintre Camerele Parlamentului. De data aceasta, Volodimir Zelenski nu va avea parte de o primire grandioasă la Capitoliu, sediul Congresului.

Cu toate acestea, se aşteaptă ca el să se întâlnească cu liderii partidelor democrat şi republican.

Cea mai aşteptată întrevedere, dar şi cea mai dificilă, va fi cea cu şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.

"Am întrebări pentru el. Poate el să dea socoteală pentru banii pe care i-am cheltuit deja? Care este strategia pentru victorie?", a declarat marţi liderul conservator, sub presiunea aripii drepte a partidului său de a tăia finanţarea Kievului.

Acest aspect financiar este complicat şi mai mult de riscul foarte real ca bugetul SUA să fie blocat dacă Congresul nu reuşeşte să ajungă la un acord cel puţin asupra unei legi bugetare provizorii înainte de 1 octombrie.

O parte din blocajul discuţiilor îl reprezintă bugetul pentru ajutorul militar şi umanitar acordat Ucrainei.

Este "vital" ca Congresul să deblocheze cele 24 de miliarde de dolari cerute de executiv pentru a-i sprijini pe ucraineni, a declarat miercuri John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

"Cei care cred că acest cost de a susţine Ucraina astăzi este ridicat, să-şi imagineze cât de exorbitant ar deveni, în sânge şi bani, dacă renunţăm, dacă îl lăsăm (pe preşedintele rus Vladimir Putin) să ia toată Ucraina şi se află într-o poziţie mult mai puternică", a mai spus el.

Volodimir Zelenski urmează de asemenea să viziteze joi Pentagonul, înainte de a fi primit, însoţit de soţia sa, de Joe şi Jill Biden la ora 19.00 GMT.

Cei doi preşedinţi se vor întâlni apoi în Biroul Oval, după care va urma o întâlnire extinsă cu delegaţii din ambele ţări.

Preşedintele american, forţa motrice a răspunsului occidental la invazia rusă, este de asemenea conştient de riscul de a se epuiza pe măsură ce conflictul se prelungeşte şi se apropie iarna.

"Rusia crede că lumea se va plictisi şi o va lăsa să brutalizeze Ucraina fără consecinţe", a avertizat marţi, de la tribuna Naţiunilor Unite, Joe Biden, care va candida pentru un al doilea mandat anul viitor.

Miercuri, în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a denunţat "agresiunea criminală" a Moscovei şi "blocarea" organismului ONU din cauza veto-ului Rusiei.

"Suntem pe linia de sosire", a subliniat preşedintele ucrainean într-un interviu acordat CNN, după ce oficiali americani anonimi şi-au exprimat rezervele în presă cu privire la strategia militară a Ucrainei.

Joe Biden vrea "să înţeleagă ce se întâmplă pe câmpul de luptă", dar şi "să-i spună foarte clar preşedintelui Zelenski că suntem alături de ei atât timp cât va fi nevoie", a declarat miercuri John Kirby.

Sosirea preşedintelui ucrainean este însoţită, în mod logic, de speculaţii privind un nou anunţ de ajutor militar american.

Însuşi preşedintele ucrainean a recunoscut pentru CNN că ar simţi "o anumită dezamăgire" dacă nu ar pleca de la Washington cu promisiunea de a primi rachete tactice ATACMS cu rază lungă de acţiune.

Casa Albă a răspuns până acum cu prudenţă la această solicitare. Livrarea unor astfel de rachete "nu este "exclusă", a subliniat John Kirby, asigurând însă că "nicio decizie (nu a fost) luată".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.