Rusia exploatează întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul internaţional acordat Ucrainei, iar situaţia în zonele în care sunt concentrate trupele Moscovei este "extrem de dificilă", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video către compatrioţi, în care a făcut apel la unitate naţională şi solidaritate cu Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a spus că a vizitat linia frontului în sectorul Kupiansk, din nord-est, o zonă recucerită de Ucraina în 2022, dar unde forţele ruseşti au fost active în ultimele luni. Vizita sa a avut loc la câteva zile după ce Rusia a obţinut controlul asupra oraşului Avdiivka, situat mai la sud, după luni de lupte intense, aceasta fiind cea mai mare victorie a Moscovei pe linia frontului din ultimele nouă luni.

"Există acum o situaţie extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului, tocmai acolo unde trupele ruseşti au concentrat rezervele maxime", a declarat Zelenski. "Ei profită de întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei şi aceasta este o chestiune foarte sensibilă. Lipseşte artileria, este nevoie de apărare aeriană pe linia frontului şi de arme cu rază de acţiune mai lungă", a recunoscut preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, Zelenski şi-a exprimat încrederea că în cele din urmă Congresul american va aproba un pachet mare de ajutor extern, inclusiv asistenţă pentru Ucraina, care a fost întârziat de disputele dintre politicienii republicani şi democraţi. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, pentru a discuta despre proiectul de finanţare, adăugând că republicanii fac o greşeală prin faptul că se opun pachetului de ajutor.

Senatul american a adoptat în această lună un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari care include fonduri pentru Ucraina, dar Johnson a refuzat să supună acest pachet unui vot în Camera Reprezentanţilor, pe care republicanii o controlează cu o diferenţă de 219 la 212.

"Lucrăm cu partenerii noştri cât mai mult posibil pentru a restabili şi a extinde sprijinul. Aş dori, de asemenea, să le mulţumesc tuturor ucrainenilor, tuturor companiilor noastre şi partenerilor noştri care au înfiinţat deja producţia de arme, producţia de obuze, drone şi război electronic - o nouă producţie care creşte în viteză. Bineînţeles, încă nu putem satisface toate nevoile pe cont propriu, dar fiecare lună se adaugă la puterea şi capacităţile Ucrainei. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru acest lucru", a spus Zelenski înainte de a face o pledoarie pentru unitate şi solidaritate naţională.

"Este extrem de important ca toată lumea să ajute cât de mult poate anumite unităţi, anumite zone, anumiţi soldaţi şi întreaga ţară. Unitatea ar trebui să se manifeste nu doar în gânduri şi cuvinte, ci şi în acţiuni şi neapărat în activitatea de dragul unor obiective comune, de dragul întregului nostru stat”, a punctat liderul de la Kiev.

Preşedintele ucrainean a taxat ceea ce a numit "o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi” şi s-a referit la protestele fermierilor polonezi, care blochează graniţa vestică. El a făcut apel la găsirea unei soluţii "raţionale", sugerând că ar trebui să existe o implicare mai amplă, europeană. 

"Ceea ce se întâmplă la graniţa noastră vestică - graniţa cu Polonia - nu poate fi considerat normal sau obişnuit. Avem nevoie de o judecată simplă şi clară. Doar 5 % din exporturile noastre agricole trec pe la frontiera poloneză. Aşadar, situaţia nu se referă cu adevărat la cereale, ci mai degrabă la politică. Iar în apropiere de Kupiansk, nu departe de graniţa cu Rusia, unde artileria inamică trage în mod constant, ştirile de la graniţa cu Polonia par batjocoritoare. Avem nevoie de decizii comune, decizii raţionale, pentru a ieşi din această situaţie. Deciziile sunt ale noastre şi ale polonezilor, în primul rând, şi ale tuturor celor din Europa cărora le pasă de soarta Europei”, a punctat liderul ucrainean în finalul alocuţiunii sale video de luni seara. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.