Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita vineri Turcia şi se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi Preşedinţia de la Ankara, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o postare pe platforma X, preşedinţia turcă a precizat că liderii vor discuta despre evoluţia războiului dintre Ucraina şi Rusia, despre acordul privind cerealele transportate pe Marea Neagră şi despre relaţiile bilaterale.

Rusia s-a retras în iulie din acordul pentru cereale, care a permis Ucrainei să exporte în siguranţă grâne din porturile sale de la Marea Neagră. Moscova a motivat că cererile sale pentru condiţii mai bune pentru propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte au fost ignorate.

Ankara a încercat să convingă Rusia să revină la Iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră - care a fost mediată de Turcia şi de Naţiunile Unite. Rusia a declarat însă că nu este interesată să o relanseze, iar Ucraina şi-a reorientat rutele de transport maritim şi naval în special prin intermediul României.

Turcia, membră a NATO, are frontieră maritimă cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră şi a urmărit să menţină legături bune cu ambele ţări pe fondul războiului. Ea a oferit sprijin militar Kievului şi şi-a exprimat susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor impuse Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.