Asociaţii de apărarea drepturilor omului şi navigatori pe Internet îşi exprimau marţi indignarea în Ucraina faţă de declaraţii ale noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care a comparat femeile din ţară cu o ”marcă” turistică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Turiştii au spus mereu că Ucraina este foarte frumoasă, că mâncăm bine şi că oamenii sunt magnifici, mai ales femeile. Da, totul este adevărat şi este marca noastră”, a declarat luni Zelenski într-o vizită oficială la Paris.

”Preşedinţii se schimbă, însă sexismul rămâne. Iată adevărata noastră marcă de fabrică”, îi replică, într-un mesaj postat pe Facebook, Tetiana Peşonşik, directoarea ONG-ului Human Rights Information Centre.

Activista a apropiat această ieşire de cea a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici care, la Forumul de la Davos din 2011, i-a invitat pe investitori să vină în Ucraina atunic când ”înfloresc castanii”, iar ”femeile ucrainene încep să se dezbrace”.

Succesorul său, fostul preşedinte prooccidental Petro Poroşenko, i-a spus unei jurnaliste ”draga mea”, potrivit activistei.

”Dragi politicieni, sexismul nu mai este o modă. Şi este mai bine să faceţi vâlvă fără discriminare”, a reacţionat ONG-ul ucrainean Insight LGBTQ, subliniind că o femeie ”este o persoană, nu o marcă”.

Pe reţele de socializare, navigatori pe Internet au lansat hashtagul #EuNuSuntOMarcă în semn de protest faţă de declaraţiile lui Zelenski, un fost umorist, fără experienţă politică.

Bloggeriţa Dana Iarovaia subliniază cu ironie pe Facebook că ucrainenele nu sunt doar o ”magnifică imagine naţională”, ci iau de asemenea parte la conflictul între Kiev şi separatişti proruşi în estul ţării.

”Vă rog, spuneţi-i (lui Zelenski) că ucrainenele se ocupă de răniţi, se duc să-i caute în bombardamente”, afirmă această fostă membră a personalului auxiliar medical din cadrul armatei ucrainene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.