Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că ucrainenii încă trebuie să lupte pentru victorie, dar pot să fie mândri de ei, de ţara lor şi de eroii lor. Săptămâna viitoare se împlnesc şase luni de la invazia declanşată de Rusia în Ucraina şi este şi Ziua Naţională, iar liderul de la Kiev a avertizat că Rusia poate încerca să facă ”ceva deosebit de urât, ceva deosebit de crud”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne pregătim pentru noua săptămână, care este foarte importantă pentru noi toţi, pentru ţara noastră. Vine Ziua Drapelului nostru, Ziua Independenţei noastre. Comemorarea veteranilor războiului pentru libertatea Ucraine. Avem Platforma Crimeei. Anul acesta este cu adevărat special. Anul acesta, se poate simţi literalmente în aerul Crimeei că ocupaţia acolo este temporară, iar Ucraina se întoarce. Ne vom aminti cu siguranţă de legendele noastre – aceasta este şi va fi o tradiţie ucraineană. Să ne amintim de cei ale căror vieţi au devenit parte din istoria noastră naţională, care nu poate fi niciodată ştearsă de nimeni – de niciun duşman.

Urmează o piatră de hotar semnificativă – şase luni de la această invazie la scară largă. Războiul care a schimbat totul pentru Ucraina, pentru Europa şi pentru lume. Să ne gândim şi astăzi, să aruncăm o privire, să evaluăm drumul pe care l-am parcurs. Cât de mult s-a schimbat – ceea ce aproape toată lumea din lume credea că este imposibil de schimbat. Cât de mult s-a reuşit să se câştige, să se smulgă de la armata rusă, care timp de decenii a fost considerată invincibilă. Îmi amintesc de primele zile ale invaziei la scară largă, îmi amintesc ce mi-au spus şi m-au sfătuit atunci diverşi „consilieri”... Ştiu că multora le e ruşine acum de cuvintele care se spuneau atunci. Din 24 februarie, în aceste 178 de zile, ucrainenii au dovedit că poporul nostru este invincibil, apărătorii noştri sunt invincibili. Şi le mulţumesc tuturor celor care şi-au arătat puterea în acest timp, le mulţumesc tuturor celor care au luptat şi luptă pentru Ucraina, le mulţumesc tuturor celor care luptă şi ajută soldaţii noştri, statul nostru. Unitatea noastră, credinţa noastră în noi înşine au făcut posibilă trecerea acestor şase luni şi apropierea acestei săptămâni, care este întotdeauna importantă pentru fiecare ucrainean", a spus Zelenski..

El a afirmat că ucrainenii trebuie să mai lupte şi să mai îndure multă durere. "Mereu am spus şi spun sincer: de dragul victoriei Ucrainei, mai trebuie să luptăm, mai trebuie să facem multe, mai trebuie să perseverăm şi să îndurăm, din păcate, multă durere. Dar ucrainenii se pot simţi mândri de ei înşişi, de ţara lor şi de eroii lor. Şi să simţim asta cu toţii împreună astăzi - să simţim puterea poporului nostru, a oamenilor noştri frumoşi. Această putere a fost şi va fi întotdeauna – atâta timp cât credem în noi înşine, atâta timp cât ne păstrăm unitatea, atâta timp cât luptăm pentru Ucraina şi atâta timp cât lucrăm pentru victoria noastră comună ucraineană. Ar trebui să fim conştienţi de faptul că în această săptămână Rusia poate încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de crud. Acesta este duşmanul nostru.

Dar în orice altă săptămână din aceste şase luni, Rusia a făcut acelaşi lucru tot timpul – dezgustător şi crud. Una dintre sarcinile cheie ale inamicului este să ne umilească pe noi, ucrainenii, să ne devalorizăm capacităţile, pe eroii noştri, să răspândim disperarea, frica, să răspândim conflicte... De aceea, este important să nu cedăm niciodată, nici măcar un moment. la această presiune a inamicului, să nu arătăm slăbiciune. Trebuie să fim cu toţii suficient de puternici pentru a rezista oricăror provocări inamice – atât cât este nevoie pentru a-i face pe ocupanţi să răspundă pentru toate loviturile şi teroarea lor – pentru Harkov şi Donbas, pentru Azovstal şi Mykolaiv, pentru lagărele de filtrare, pentru Bucea, Irpin... Trebuie să fim cu toţii suficient de puternici pentru a rezista şi a merge până la victoria Ucrainei. De aceea rămânem împreună! Ne ajutăm reciproc! Reconstruim ce s-a distrus! Luptăm pentru toţi oamenii noştri. Credem în noi înşine! Credem în Ucraina! Slavă fiecăruia dintre voi! Glorie Ucrainei", a spus Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.