Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, la întânirea cu ambasadorii G7, că ţara sa este pregătită să reia transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră şi aşteaptă un semnal de la Naţiunile Unite şi Turcia pentru a începe transporturile, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a vizitat portul Chornomorsk, de lângă Odesa, care a fost blocat de Rusia, pentru a vedea pregătirile pentru transporturile în baza unui acord intermediat de ONU semnat în Turcia săptămâna trecută.

Biroul preşedinţiei l-a citat: „Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele partenerilor noştri - ONU şi Turcia, iar armata noastră garantează securitatea”. 

Ministrul infrastructurii este în contact direct cu partea turcă şi cu ONU. „Aşteptăm un semnal de la ei că putem începe”.

Exportatorii şi-au exprimat îngrijorarea săptămâna aceasta cu privire la faptul că companiile de asigurări vor fi dispuse să asigure navele cu cereale care navighează în apele minate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, în timp ce cumpărătorii ezită să plaseze noi comenzi, având în vedere riscul atacurilor ruseşti.

Potrivit CNN, deşi săptămâna trecută a fost negociat un acord între Ucraina şi Rusia pentru a permite exportul urgent de cereale, nicio navă nu a plecat până acum, în ciuda speranţelor de a relua transporturile încă de săptămâna aceasta.

„Este important pentru noi să rămânem garanţii securităţii alimentare mondiale. Dacă cineva blochează Marea Neagră şi ia viaţă în alte ţări, noi le permitem oamenilor să supravieţuiască”, a spus Zelenski pe contul său Telegram, împărtăşind imagini ale evenimentului.

„Colegii mei ambasadori G7 şi cu mine ne aflăm la Odesa cu Turcia pentru a reitera importanţa acordului intermediat de ONU care permite transportul alimentelor din Ucraina. Rusia trebuie să respecte acordul”, a scris pe Twitter ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons.

Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator de ajutor de urgenţă, a declarat joi că procedurile pentru trecerea în siguranţă sunt încă în curs de elaborare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.