Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat, în discursul său către naţiune de joi seara, două decizii importante în plan diplomatic obţinute de Ucraina - o rezoluţie a Parlamentului European favorabilă aspiraţiilor euro-atlantice ale Kievului şi un proiect de lege în Congresul Statelor Unite care permite transferul şi folosirea de către Ucraina a activelor ruse confiscate în SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Parlamentul European a adoptat o rezoluţie puternică în sprijinul aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale naţiunii noastre. Există un apel specific pentru liderii UE de a defini o cale clară pentru ca ţara noastră să devină membră a UE. Iar în ceea ce priveşte chestiunea Alianţei, Parlamentul European surprinde însuşi sensul contribuţiei noastre ucrainene la securitatea euro-atlantică, care stipulează că drumul Ucrainei către NATO şi o invitaţie politică de aderare ar trebui să fie dezvoltate în contextul pregătirilor pentru summitul Alianţei de la Vilnius. A sosit în mod clar momentul integrării şi al certitudinii în materie de securitate şi le mulţumesc tuturor membrilor Parlamentului European şi preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, precum şi preşedintelui Verhovna Rada din Ucraina, Ruslan Stefanciuk, pentru activitatea lor constantă şi eficientă cu parlamentele ţărilor noastre partenere”, a spus Volodimir Zelenski.

Într-o rezoluţie adoptată joi, deputaţii europeni au solicitat NATO să îşi onoreze angajamentele faţă de Ucraina şi să invite această ţară să se alăture alianţe. De asemenea, ei cer liderilor UE să sprijine deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an. Rezoluţia a fost adoptată cu 425 de voturi pentru, 38 împotrivă şi 42 de abţineri. Deputaţii europeni au subliniat că se aşteaptă ca „procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului şi să fie finalizat cât mai curând posibil”. Până la obţinerea aderării depline, UE şi statele sale membre, împreună cu aliaţii din NATO şi cu partenerii, trebuie să colaboreze îndeaproape cu Ucraina pentru a dezvolta un cadru pentru garanţii de securitate, spun deputaţii europeni. Parlamentul subliniază că integrarea Ucrainei atât în NATO, cât şi în UE ar spori securitatea regională şi globală şi ar consolida legăturile dintre Ucraina şi comunitatea euro-atlantică.

Deputaţii au condamnat, de asemenea, „în cei mai puternici termeni posibili distrugerea de către Rusia a barajului Kahovka” la 6 iunie, care a provocat inundaţii extinse şi a creat un dezastru de mediu şi un ecocid în Ucraina. Distrugerea barajului Kahovka este o crimă de război, iar toţi cei responsabili de crime de război, inclusiv de distrugerea barajului, vor fi traşi la răspundere în conformitate cu dreptul internaţional, arată rezoluţia din PE.

CONGRESUL SUA VREA SĂ FIE TRANSFERATE UCRAINENILOR ACTIVELE RUSE CONFISCATE ÎN SUA

„Al doilea pas internaţional important făcut astăzi este un proiect de lege înregistrat în Statele Unite privind confiscarea şi transferul în ţara noastră a activelor statului rus, un stat terorist, ca reparaţii. Le mulţumesc senatorilor americani pentru sprijinul lor puternic bipartizan pentru această chestiune de dreptate pentru Ucraina şi pentru toate victimele terorii ruseşti. În dictaturi precum cea a Rusiei, banii reprezintă cea mai mare valoare. Şi cu atât mai mult pentru cei care servesc regimul aflat la putere sau care sunt de fapt proprietarii structurilor de stat”, a punctat Volodimir Zelenski în mesajul adresat compatrioţilor joi seara.

„Atunci când statul terorist şi toate persoanele din Rusia a căror colaborare cu Kremlinul a creat condiţiile pentru agresiunea rusă sau care reprezintă o acoperire publică pentru oficialii ruşi corupţi îşi vor pierde banii, se va atinge un obiectiv foarte important - vor simţi ce înseamnă să pierzi. Ei nu respectă viaţa şi nu le pare rău atunci când se pierd vieţi omeneşti. Clasa conducătoare rusă nu preţuieşte oamenii şi este gata să irosească vieţi umane cu sutele de mii. Dar le pare rău pentru bani - bani pe care şi i-au însuşit, de altfel. Ei îşi preţuiesc bunurile. Ar trebui să le piardă complet şi în favoarea celor care au suferit de pe urma agresiunii lor, de pe urma acestui război terorist, în favoarea statului şi poporului nostru”, a spus Volodimir Zelenski.

Membri republicani şi democraţi ai Congresului american au introdus joi un proiect de lege care ar facilita finanţarea luptei Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi prin utilizarea activelor ruseşti confiscate şi îngheţate în SUA.

Congresul SUA a aprobat un ajutor militar, umanitar şi economic pentru Ucraina în valoare de peste 100 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei, în februarie 2022. În timp ce liderii ambelor partide insistă asupra faptului că sprijinul SUA pentru guvernul de la Kiev rămâne puternic, unii membri ai Congresului s-au întrebat cât timp poate continua acest nivel de ajutor, pe fondul apelurilor de a reduce cheltuielile guvernamentale.

Promotorii proiectului de lege au declarat că intenţia lor este de a se asigura că Moscova plăteşte pentru daunele cauzate de invazie, nu contribuabilii americani. Senatorul Jim Risch, principalul republican din Comisia pentru relaţii externe a Senatului şi unul dintre susţinătorii proiectului de lege, a arătat că peste 300 de miliarde de dolari în active suverane ruseşti rămân îngheţate la nivel global. "Având în vedere brutalitatea Rusiei şi crimele de război continue împotriva poporului ucrainean, este corect ca fondurile guvernamentale ruseşti din Statele Unite să fie confiscate şi reutilizate pentru a ajuta Ucraina să îşi reconstruiască ţara", a spus Jim Risch.

CITEȘTE ȘI O vânzare de armament către Ungaria, blocată de Senatul SUA pentru că Budapesta împiedică aderarea Suediei la NATO

Printre altele, Legea privind reconstruirea prosperităţii şi oportunităţilor economice (REPO), introdusă în Senat şi în Camera Reprezentanţilor, ar da preşedintelui SUA autoritatea de a confisca activele ruseşti îngheţate în Statele Unite şi de a le transfera pentru a ajuta Ucraina. De asemenea, ar interzice eliberarea de fonduri către entităţile ruseşti sancţionate până când Rusia nu se va retrage din Ucraina şi nu va fi de acord să ofere compensaţii pentru prejudiciile cauzate de război.

ZELENSKI A CERUT PARLAMENTARILOR ELVEŢIENI SĂ PERMITĂ REEXPORTUL ARMELOR

Zelenski le-a vorbit compatrioţilor şi despre un alt demers important făcut în cursul zilei - s-a adresat parlamentului elveţian, cerându-i să permită reexportarea armelor fabricate în Elveţia şi deţinute de alte ţări. „Am făcut apel la parlamentarii şi la poporul elveţian să continue să menţină unitatea şi solidaritatea cu noi în apărarea valorilor comune şi a libertăţii. Este foarte important ca noi toţi cei din Europa să înţelegem acelaşi lucru: doar puterea armelor poate proteja acum modul de viaţă pe care îl preţuim cu toţii atât de mult, în toate ţările - de la Atlantic la Ucraina, inclusiv în Elveţia. Este sarcina noastră comună de a apăra libertatea, dreptul internaţional şi viaţa umană”, a explicat Zelenski.

Elveţia, care este o ţară neutră, are o politică de lungă durată care interzice oricărei ţări care cumpără arme elveţiene să le reexporte către părţi implicate într-un conflict. În luna noiembrie a anului trecut, Berna a impus un embargou asupra muniţiilor elveţiene care sunt trimise fie în Rusia, fie în Ucraina.

În ciuda faptului că a adoptat sancţiunile UE şi a îngheţat active ruseşti în valoare de 7,5 miliarde de franci elveţieni (556 de milioane de dolari), Elveţia a refuzat cererile Germaniei, Danemarcei şi Spaniei de a reexporta muniţie, armament şi vehicule militare elveţiene în Ucraina.

De asemenea, Germania a cerut autorităţilor elveţiene să vândă tancuri Leopard 2 scoase din uz către producătorul de armament Rheinmetall, ceea ce ar permite companiei să umple golurile din armamentul membrilor Uniunii Europene şi NATO care au trimis tancuri în Ucraina.

În discursul său de joi adresat parlamentului de la Berna, Zelenski a invitat Elveţia să găzduiască un summit global pentru pace dedicat Ucrainei. El a declarat că a vorbit cu preşedintele elveţian Alain Berset despre această iniţiativă în luna martie, dar Berna nu a făcut niciun comentariu pe această temă, potrivit Reuters.

Discursul lui Zelenski adresat Elveţiei a fost precedat de câteva zile de atacuri cibernetice împotriva site-urilor web ale guvernului elveţian, revendicate de un grup de hackeri pro-ruşi. De asemenea, a declanşat tensiuni în parlament, Partidul Popular Elveţian (SVP), de dreapta, respingând discursul şi spunând că acesta a încălcat neutralitatea ţării.

UCRAINA VREA SĂ ORGANIZEZE O REUNIUNE CU AMERICA LATINĂ

În plan diplomatic, liderul de la Kiev a spus că a avut joi convorbiri telefonice cu liderii din Belize şi Costa Rica şi a menţionat un proiect de a organiza o întâlnire între Ucraina şi ţările Americii Latine, o zonă unde există mai puţină susţinere pentru Ucraina.

„Construim noi parteneriate pentru Ucraina care să susţină formula de pace şi rezoluţiile noastre la ONU în apărarea Cartei ONU şi a dreptului internaţional în general. Am discutat cu preşedintele din Costa Rica şi cu prim-ministrul din Belize despre posibilitatea de a organiza o întâlnire între Ucraina şi America Latină. Împreună putem oferi mult mai multă protecţie libertăţii şi egalităţii naţiunilor în lumea modernă”, a explicat liderul ucrainean.

ZELENSKI: „SUNTEM DIN CE ÎN CE MAI PUTERNICI”

El i-a asigurat pe ucraineni că, în plan intern, oficialii se ocupă de situaţiile cele mai urgente, în primul rând de urmările dezastrului din regiunea Herson, după ruperea barajului de la Nova Kahovka - ajutorul în caz de dezastru, asistenţa acordată populaţiei, furnizarea de apă potabilă şi „toate celelalte probleme sensibile şi importante”. De asemenea, în atenţie sunt situaţiile de la Krivoi Rog şi Odesa, oraşe unde au avut loc atacuri ale ruşilor în ultimele 24 de ore. 

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, el le-a mulţumit „tuturor soldaţilor, fiecărei unităţi, fiecărei brigăzi de luptă” şi a nominalizat în mod special câteva unităţi pentru câştigurile teritoriale realizate în acţiunile contraofensive. „Vă mulţumesc tuturor, băieţi, pentru performanţa voastră! Pentru puterea şi curajul vostru şi pentru că aţi întors pământul ucrainean în Ucraina şi aţi întărit voinţa noastră ucraineană. Glorie fiecăruia dintre voi, care acum se află în luptă, la posturi de luptă şi în misiuni de luptă!” - a spus Zelenski.

În final, el a avut cuvinte de mulţumire pentru toţi partenerii occidentali care sprijină armata ucraineană, menţionând şi reuniunea de tip Ramstein din cursul zilei, despre care a spus că a fost eficientă. „Glorie tuturor celor care îi antrenează pe soldaţii noştri! Celor care îi tratează şi îi reabilitează pe apărătorii noştri după rănile suferite! Mulţumesc tuturor celor care ne ajută în lume. Şi, apropo, un alt "Ramstein" astăzi a fost foarte eficient. Suntem din ce în ce mai puternici!”, a conchis Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.