Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că i-a cerut miercuri omologului său rus Vladimir Putin, într-o convorbire ”de urgenţă” la telefon, să îi influenţeze pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei pentru a înceta o escaladare a confruntărilor armate, marcată de moartea a patru militari ucraineni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am spus că asta nu ne apropie de pace. Şi i-am cerut să-şi folosească influenţa pentru ca ei (separatiştii) să înceteze să ne mai omoare cetăţenii”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă. ”Aceştia nu sunt jucării”, a subliniat el.

Patru militari ucraineni au fost ucişi marţi, într-un atac al unor separatişti proruşi în estul ţării, cel mai sângeros bilanţ de la începutul unui nou armistiţiu, încheiat în urmă cu două săptămâni.

Evocând o ”îndelungată conversaţie” cu Vladimir Putin, Volodimir Zelenski a anunţat că l-a sunat apoi pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi că doreşte să o contacteze în curând pe Angelw Merkel, pentru a organiza o ”întâlnire urgentă” în trei.

Zelenski a anunţat că armata ucraineană îşi va continua operaţiunile de deminare în zone de război şi că este necesară o ”accelerare” a construirii unui punct de control la Staniţa Lugansk, între teritoriile aflate sub controlul separatiştilor şi restul ţării.

Din aprilie 2014, 13.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei, unde războiul cu separatiştii proruşi a izbucnit după o revoltă populară a mişcării Maidan, care a condus la înlăturarea Guvernului prorus de la acea vreme la Kiev şi anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Ucraina şi aliaţii săi occientali acuză Rusia că-i susţine militar pe separatiştii din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, ceea ce Moscova a dezminţit mereu, în pofida multor probe.

În urma acordurilor de la Minsk din februarie 2015, confruntările armate au scăzut în intensitate, însă continuă să facă victime cu regularitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.