Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă în mesajul zilnic către popor că cea de-a 56-a zi a apărării lor se apropie de sfârşit, iar astăzi au ajuns cu siguranţă la un pas mai aproape de pace. El afirmă că reluarea exporturilor de produse agricole ucrainene şi blocarea capacităţii Rusiei de a şantaja Europa cu resurse energetice sunt priorităţi de top pentru toată lumea şi că a discutat şi despre aderarea ţării sale la UE. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a aduce în faţa justiţiei fiecare militar rus şi comandant vinovat de crime de război, a mai spus liderul ucrainean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Cea de-a 56-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit, iar astăzi am ajuns cu siguranţă la un pas mai aproape de pace. M-am bucurat să primesc la Kiev un mare prieten al statului nostru şi al tuturor ucrainenilor - preşedintele Consiliului European Charles Michel. Fiecare astfel de vizită nu face decât să sublinieze cât de absurde erau planurile Rusiei”, a spus preşedintele. 
 
Volodimir Zelenski afirmă că a purtat discuţii foarte amănunţite cu Charles Michel cu privire la multe aspecte ale relaţiilor dintre Ucraina şi Uniunea Europeană.
 
”Principalul lucru este, desigur, să ne protejăm statul şi să menţinem funcţionarea stabilă a tuturor structurilor statului şi a tuturor instituţiilor. Am discutat despre paşi concreţi ai Uniunii Europene pentru a ne ajuta ţara. În special apărare, financiar şi sancţiuni”, a afirmat el.
 
Zelenski spune că al doilea subiect major al discuţiilor este mişcarea către integrarea europeană a Ucrainei.
 
”Acesta este momentul istoric în care putem dezvolta viteza maximă în aderarea la Uniunea Europeană. Am demonstrat deja că statul ucrainean şi instituţiile publice sunt suficient de eficiente pentru a rezista chiar şi testului războiului. Facem deja la fel de mult pentru a proteja libertatea pe continentul european, aşa cum nu au făcut niciodată alte naţiuni. Şi văd din partea tuturor prietenilor noştri din Uniunea Europeană dorinţa de a ne ajuta cât mai mult mişcarea. I-am mulţumit lui Charles pentru asta astăzi”, a spus Zelenski. 
 
El mai arată că al treilea subiect major al discuţiilor a fost pregătirea paşilor necesari pentru reconstrucţia Ucrainei după război.
 
”Am discutat, de asemenea, ce putem face împreună cu Uniunea Europeană pentru a aborda ameninţările la adresa securităţii alimentare şi energetice în Europa şi în întreaga lume, reprezentate de Rusia. Reluarea exporturilor de produse agricole ucrainene şi blocarea capacităţii Rusiei de a şantaja Europa cu resurse energetice sunt priorităţi de top pentru toată lumea de pe continent”, a afirmat el. 
 
Preşedintele Ucrainei arată că Charles Michel a vizitat Borodyanka, regiunea Kiev.
 
”A venit acolo nu singur, ci împreună cu echipa sa. Au văzut cu ochii lor ce făcuseră ocupanţii pe pământul nostru. Ce distrugere provocaseră. Şi o concluzie corectă au făcut prietenii noştri: nu poate exista pace fără dreptate. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a aduce în faţa justiţiei fiecare militar rus şi comandant vinovat de crime de război. Tehnologia modernă vă permite să clarificaţi multe detalii. Fiecare nume de familie, fiecare adresă de domiciliu, fiecare cont bancar - vom găsi totul”, a spus el. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.