Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat că, dacă partenerii nu permit noi provocări ruseşti în legătură cu exporturile ucrainene de cereale, atunci criza alimentară, care a fost atât de ameninţătoare pentru întreaga lume, poate fi depăşită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trei nave cu cereale pentru export au părăsit astăzi porturile noastre – din Odesa şi Chornomorsk. Aproape 60.000 de tone de porumb sunt la bord, fiind aşteptate de consumatorii din Turcia, Marea Britanie şi Irlanda. Prima navă nouă din 24 februarie se îndreaptă spre portul Chornomorsk pentru a fi încărcată”, a declarat Zelenski.

El a afirmat că principalul lucru acum este creşterea constantă a exporturilor.

”Fiecare jucător mondial este interesat de acest lucru. Cu cât cerealele noastre vor fi mai multe pe piaţa globală, cu atât riscul de  haos politic va fi mai mic în ţări, în primul rând din Africa şi Asia, dar nu numai acolo. Trebuie să ne amintim că anul acesta cererea de alimente de import în Europa este mult mai mare decât era de aşteptat. Recoltele europene sunt mai mici din cauza căldurii. Dar recolta ucraineană de cereale şi seminţe oleaginoase va fi, cel mai probabil, conform prognozelor – sunt aşteptate peste 65 de milioane de tone. Prin urmare, dacă partenerii se achită de partea lor din obligaţiile incluse în Iniţiativa pentru cereale, partea de securitate, şi nu permit noi provocări ruseşti în legătură cu exporturile noastre, atunci criza alimentară, care a fost atât de ameninţătoare pentru lume, poate fi depăşită”, a subliniat liderul de la Kiev.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.