Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi - într-un discurs de aproximativ 20 de minute pe care l-a susţinut în cursul unei vizite inopinante la Curtea Penală Internaţională (CPI), la Haga, în Olanda, să se înfiinţeze un Tribunal Special pentru crima agresiunii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vrem toţi să vedem alt Vladimir aici, la Haga”, a declarat el, referindu-se la mandatrul de arestare emis de CPI pe numele lui Vladimir Putin şi la prenumele lor comun.

”Trebuie să existe o responsabilitate” a crimei agresiunii ”la începutul lui mai”, a declarat el în aceasgtă alocuţiune pe care a susţinut-o în faţa unor diplomaţi şi altor oficiali, o aluzie la invazia Ucrainei de către Rusia.

Volodimir Zelenski a îndemnat la o ”dreptate la scară mare” şi nu la o ”impunitate hibridă”.

”Aceste lucruri nu pot să fie aplicate decât de către un tribunal”, a subliniat el, în contextul în care CPI nu are puterea să judece crime de agresiune ale Rusiei, care nu este semnatară a Statutului de la Roma.

Volodimir Zelenski a salutat, la pelcarea de la CPI, o familie de ucraineni care stătea în faţa sediului Curţii şi care striga ”Slava Ukraini!!” (”Slavă Ucranei!”).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.