Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, miercuri seara, în mesajul său zilnic transmis video, ca experţii ucraineni să aibă acces la „toate datele” Occidentului şi la locul unde a explodat racheta căzută în Polonia, în apropiere de graniţa ucraineană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vrem să stabilim fiecare detaliu, fiecare fapt. De aceea avem nevoie (...) să avem acces la toate datele pe care le au partenerii noştri şi să avem acces la locul exploziei”, a declarat el.

„Avem dreptul să primim dovezi de la partenerii noştri (occidentali), în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic”, declarase anterior, în cursul zilei, preşedintele Zelenski, subliniind în acelaşi timp că Ucraina doreşte să facă parte din grupul internaţional care investighează incidentul.

„Poziţia ucraineană este foarte transparentă: ne străduim să stabilim toate detaliile, fiecare fapt. De aceea, avem nevoie ca specialiştii noştri să se alăture activităţii anchetei internaţionale şi să aibă acces la toate datele de care dispun partenerii noştri şi la locul exploziei. Toate informaţiile noastre sunt disponibile, le-am oferit partenerilor noştri încă din timpul nopţii, din primele ore în care lumea a început să afle ce s-a întâmplat. Am vorbit aseară cu preşedintele Duda şi i-am transmis condoleanţe - agresiunea rusă a luat viaţa a doi cetăţeni polonezi. Şi vreau ca noi toţi să onorăm memoria tuturor celor ale căror vieţi au fost luate de acest război rusesc cu un minut de reculegere”, şi-a încheiat Zelenski discursul de miercuri seara.

El începuse prin a le spune compatrioţilor că „a fost o zi lungă şi grea”, care încă nu s-a încheiat şi menţionase că a avut o întâlnire cu Statul Major pentru discuţii despre front, dar şi pentru prezentarea „tuturor datelor disponibile despre racheta care a lovit teritoriul Poloniei”.

Zelenski a mai spus că urmare a valului de atacuri cu rachete lansate de Rusia în Ucraina marţi, în 18 regiuni şi în oraşul Kiev continuă întreruperile de urgenţă şi întreruperile de stabilizare a alimentării cu energie electrică, ceea ce afectează milioane de consumatori, dar a promis că se lucrează la normalizarea situaţiei.

„Rapoartele şi mesajele din regiunea Doneţk sunt neschimbate. Luptele aprige continuă în aceleaşi puncte ca şi până acum. Ne menţinem poziţiile, în ciuda zecilor de atacuri”, a transmis preşedintele în legătură cu situaţia de pe front. El i-a avertizat, de asemenea, pe oamenii din zonele eliberate să fie foarte atenţi, să nu intre în clădiri părăsite, pentru că ocupanţii ruşi au minat totul pe măsură ce s-au retras.

„Bineînţeles, au existat o mulţime de comunicări internaţionale. Nu se poate vorbi acum despre tot. Noi protejăm interesele Ucrainei, ca întotdeauna”, a punctat Zelenski detaliindu-şi activitatea de peste zi.

„Am purtat negocieri cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, care este responsabil pentru regiunea noastră. Am discutat despre proiectele de reconstrucţie a infrastructurii şi a facilităţilor noastre sociale, despre activitatea Fondului de redresare a ţării noastre. Costul total al proiectelor discutate astăzi este de miliarde de dolari. Este ceva ce trebuie reconstruit acum pentru a garanta o viaţă normală pentru oameni”, a declarat preşedintele.

În discursul său, el nu a uitat să le mulţumească reprezentanţilor presei, care „îndeplinesc una dintre cele mai importante munci” şi „întăresc democraţia în orice moment”.

„Cine integrează societatea din punct de vedere informaţional, emoţional şi politic? Cine uneşte interesele noastre, durerile şi bucuriile noastre, speranţele şi aspiraţiile noastre, problemele noastre? Cu cât această sferă profesională este mai puternică într-o ţară, cu atât mai puternică este democraţia acolo”, a spus Volodimir Zelenski, în condiţiile în care Ucraina a marcat, miercuri, ziua acestei profesii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.